Rotterdam

Het eerste Festival Rotterdamse Muziek dat zich tot en met zondag 20 oktober afspeelt in De Doelen en in De Lantaren, begint vandaag. Centraal staan werken van Otto Ketting, Hans Koolmees, Joep Franssens en Peter-Jan Wagemans, die ook te beluisteren zijn op de cd Festival Rotterdamse Muziek 2002, een muzikale ontdekking. Uitgesproken Rotterdammers zijn het niet. Ketting is eerder een Hagenaar te noemen, Koolmees is in Abcoude geboren, Franssens is een Groninger in Amsterdam-Zuidoost. En Wagemans komt uit Dordrecht, maar ze studeerden wel in Rotterdam of gaven en geven er les.

In ieder geval zijn de gekozen stukken representatief, wat leidt tot een bonte verzameling met voor elk wat wils. Van een door Emma Kirkby en de haren expressief voorgedragen zeventiende motet van Jan Verrijt – geboren in Oirschot, maar werkzaam in Rotterdam – tot een Amerikaans popachtig pianostuk van Franssens, door Ivo Janssen aangenaam kabbelend voorgedragen. Je bevindt je als in een warm bad. Ook uit de gekozen werken van Willem Pijper en Rudolf Escher spreekt warme nostalgie.

Festival Rotterdamse Muziek. NM Special nr. 93005

    • Ernst Vermeulen