Robeco bevriest lonen door malaise op beurs

Superbelegger Robeco bevriest volgend jaar de salarissen van al zijn medewerkers. Ook de raad van bestuur ziet af van een loonsverhoging. De bezuinigingsronde is noodzakelijk nu de malaise op de effectenbeurzen blijft aanhouden.

Dat heeft een zegsman van de Robeco, dat voor zijn resultaten afhankelijk is van een gunstig beursklimaat, gisteren bevestigd. De ingreep is een gevolg van een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor volgend jaar, aldus de woordvoerder. ,,Op deze wijze hoeven we niet in grote getale mensen te ontslaan, en zijn we er klaar voor als de markten weer aantrekken'', zegt de woordvoerder.

Robeco is met een belegd vermogen van ruim 100 miljard euro euro een van de grootste beleggers van Nederland. De inkomsten van de belegger, die mede afhankelijk zijn van commissies voor vermogensbeheer, staan onder druk als gevolg van de neergang van de financiële markten.

Het concern heeft zo'n 1600 werknemers, waarvan er in Nederland 1.100 werken. Bij de Nederlandse onderdelen zullen 19 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Ook snijdt het concern in het aantal inhuurkrachten.

Vorig jaar zag Robeco het resultaat met 40 procent achteruit gaan. De nettowinst daalde van 153,9 miljoen euro naar 90,7 miljoen euro. Het Robeco-fonds, het bekendste beleggingsfonds van de financiële instelling, realiseerde in 2001 een negatief beleggingsresultaat van 17,5 procent. Het fonds, dat wereldwijd in aandelen belegt, deed het slechter dan de benchmark, de MSCI-wereldindex. Deze barometer daalde vorig jaar met 15,3 procent.