Rivalen bewerken met zoutzuur mag niet meer in Cambodja

In Cambodja gebruikten bedrogen echtgenotes van hoge politieke functionarissen aanvankelijk granaten en mitrailleurs om van de maîtresses van hun mannen af te komen. Nu de vrouwen door streng legeroptreden moeilijker aan die spullen kunnen komen, gebruiken ze zuur.

Zoutzuur, salpeterzuur en accuzuur, de boze eega's van hoge legerofficieren en politici hebben het goedkope spul de afgelopen drie jaar ruim zestig keer allemaal uitgegoten over hun veel jongere en vooral veel mooiere rivalen - meestal actrices en zangeressen. Resultaat: drie doden en 59 verwoeste levens, maar de daders gingen vrijwel altijd vrijuit. Maar niet lang meer: voortaan staat op zuuraanvallen een straf van vijf tot tien jaar cel.

Dat zegt althans een wet die volgende maand moet ingaan. Naleving ervan is volgens mensenrechtenorganisaties een totaal ander verhaal.

Die scepsis is niet zo vreemd als het gaat om een land waar rechters zwaar onbetaald en dus extreem corrupt zijn en slechts bij uitzondering een opleiding hebben die hoger is dan de lagere school. Doordat justitie zwak staat, nemen burgers het recht in eigen hand. Iemand hoeft maar verkeerd naar een brommer te kijken, of hij wordt gelyncht door een menigte die meende dat hij het ding wilde stelen.

Tot nu toe bestraften rechters zuuraanvallen - áls ze al een straf uitdeelden - met hooguit twee jaar voorwaardelijk. Dat vonniste rechter Tith Sothy twee jaar terug in de zaak tegen de vrouw van de hooggeplaatste kolonel Sok Heng. Van poging tot doodslag van de vriendin van de militair was volgens de rechter absoluut geen sprake. ,,Mevrouw heeft alleen maar een paar liter zuur over haar rivale heen gegooid, omdat ze jaloers was op haar schoonheid.'' Dat Som Rasmey de aanslag ternauwernood overleefde en verder mismaakt door het leven moet, kon rechter Sothy niet imponeren.

Voordat er sprake was van een wet-tegen-zuuraanvallen heeft de Cambodjaanse politie pogingen ondernomen om de zuuraanvallen te stoppen. Zo instrueerde ze de winkeliers in de hoofdstad Phnom Penh voortaan te vragen waar de klant al die liters zuur voor nodig had. Een fles bijtend zuur kost minder dan één euro en wordt meestal gebruikt om goud op te poetsen. De winkeliers informeerden braaf naar de beweegredenen hunner klanten en verkochten geen liter minder.

    • Robert Giebels