Oppermachtig Oranje kleineert Oostenrijk

In navolging van Nederland en België willen Oostenrijk en Zwitserland ook gezamenlijk het Europees kampioenschap voetbal organiseren, namelijk dat van 2008. Indien de UEFA daarmee instemt, zullen de Oostenrijkers de komende zes jaar hard nodig hebben om aan de opbouw van een representatief team te werken. De ploeg van bondscoach Hans Krankl had gisteravond geen schijn van kans tegen het Nederlands elftal, dat verzuimde zijn suprematie uit te drukken in een grotere uitslag dan 3-0.

Ernst Happel, de legendarische coach die zoveel furore maakte met Feyenoord en Oranje, zou zich in zijn graf hebben omgedraaid als hij had gezien hoe zijn landgenoten werden vernederd in het stadion dat naar hem is vernoemd. Met name in de eerste helft was het verschil in kwaliteit onthutsend. Het surplus aan techniek van Oranje gaf de doorslag. De soepele balbehandeling van de Nederlanders stak schril af bij het gestuntel van de Oostenrijkers die de bal geen moment in de ploeg konden houden. Daardoor schoten ze niet alleen in defensief opzicht te kort, maar konden ze ook aanvallend geen vuist maken.

Bondscoach Krankl had vooraf nog even de illusie dat hij Nederland na het succes van zijn team tegen Wit-Rusland met een aanvallende strategie kon bestrijden. Hij speelde met drie verdedigers, vier middenvelders, twee vooruitgeschoven aanvallende middenvelders en een spits. Het tactisch plan kon al in de zestiende minuut in de prullenbak. Na een hakbal van Patrick Kluivert plaatste Clarence Seedorf, die een glorieuze rentree in het Nederlands elftal vierde, de bal feilloos in de hoek. Even later schoot Seedorf een vrije trap op de paal en kon Phillip Cocu de tweede Nederlandse treffer maken. En nog voor het eerste half uur was verstreken zorgde Roy Makaay voor 3-0. De goed spelende spits van Deportivo de la Coruña, die de geblesseerde Ruud van Nistelrooy verving, stond weliswaar meters buitenspel, maar arbiter Collina en zijn grensrechter oordeelden dat de Oostenrijker Flögel de bal het laatste raakte.

Door de gunstige ontwikkeling in de beginfase van de wedstrijd kon het Nederlands elftal al snel een verdediger doorschuiven. Linksback Boudewijn Zenden ging linksbuiten spelen, hetgeen hem duidelijk beter afging dan het defensieve werk. Een aanzienlijke verbetering overigens ook ten opzichte van het duel met Wit-Rusland, toen Oranje pas na een half uur overging op een driemansdefensie. De openingstreffer viel in dat duel ook later, na 35 minuten. ,,We hebben geleerd'', zei Zenden. Hij verliet het Ernst Happel Stadion hinkend. Bij een actie voor het doel in de tweede helft werd hij op zijn linkerenkel geraakt door een Oostenrijkse verdediger. Hij sprong nog op om de tackle te ontwijken, zag de bal op de lat stuiteren en werd bij het neergekomen alsnog aangetikt.

De overtredingen van de Oostenrijkers, die de tegenstanders te veel ruimte gaven om te voetballen, werden eerder veroorzaakt door onvermogen dan hardheid. Maar misschien was er ook sprake van enige irritatie. In de eerste helft speelde Oranje treiterend goed. De Oostenrijkers werden voor eigen publiek in hun hemd gezet met hakballetjes en schijnbewegingen, terwijl Seedorf en Davids een techniek demonstreerden waarbij de bal onder het lichaam wordt teruggelegd. Misschien was het soms zelfs wat te veel circusvoetbal en te weinig efficiënt.

Advocaat had in elk geval voor de rust nog meer treffers willen zien. Het voorgevoel dat het in de tweede helft minder zou worden kwam uit. De kansen die het Nederlands elftal kreeg, werden niet benut. Kluivert was met een kopbal uit een corner dicht bij een treffer maar de bal werd met kunst en vliegwerk van de lijn gekopt. Nadat Zenden uitviel was er weinig dreiging meer op de vleugels, te meer daar Seedorf toch vaak de combinatie met een ploeggenoot zocht in plaats van een voorzet vanaf de rechterflank. Oranje ging op het middenveld onzuiver passen. Bij Kluivert was in het laatste kwartier de scherpte er vanaf. Opgelucht zei Krankl later dat hij het onbegrijpelijk vond dat Nederland had nagelaten Oostenrijk een grotere afstraffing te geven. Zijn team moest de laatste zestien minuten ook nog met tien man verder omdat Martin Hiden van het veld was gestuurd wegens een elleboogstoot tegen Makaay.

Onbewust zal bij sommige Nederlandse spelers de gedachte hebben meegespeeld dat komend weekeinde weer een competitieduel wacht en volgende week Champions League. Dan probeer je toch zo min mogelijk risico's te nemen tegen een stel onbeholpen Oostenrijkers. Die kregen in de slotfase bijna een treffer op een presenteerblaadje nadat Frank de Boer voor zijn eigen doel de bal inleverde bij een tegenstander. Markus Schopp van Brescia schoot het buitenkansje echter rakelings naast.

Ondanks de wat teleurstellende tweede helft kan het Nederlands elftal met een gerust hart overwinteren. Pas op 29 maart volgt de volgende, belangrijke kwalificatie-interland tegen Tsjechië. Daaraan voorafgaand oefent Oranje op 20 november nog tegen Duitsland en in februari mogelijk tegen Italië.

Oostenrijk

0

Nederland

3

Ruststand 0-3. 16. Seedorf 0-1, 20. Cocu 0-2, 30. Makaay 0-3. Schdsr: Collina (Ita). Tsch: 49.000. Rode kaart: 78. Hiden (Oos) 2x geel. Gele kaart: Schopp (Oostenrijk), Zenden, Seedorf (Nederland).

    • Erik Oudshoorn