Ook LPF-stemmers moeten zich schamen 4

Nova en geestverwanten kunnen de champagne laten knallen. Onder het mom `dat de pers zijn werk moest kunnen doen' hebben ze volhardend zitten poken in de ontredderde LPF. Daar waar de stuurloze PvdA kon rekenen op begrip en fluwelen handschoenen, kregen LPF-ers bloedhonden achter zich aan.

De partij wier leider vermoord werd mocht niet op adem komen. De oplopende spanningen binnen de LPF en het einde van dit kabinet kunnen onmogelijk los worden gezien van een maandenlange klopjacht. Sinds de moord op Fortuin heeft `de vrije pers' niets geleerd. Het geeft me een akelig DDR gevoel: een kleine groep vertelt de samenleving hoe het hoort. Nu worden anderhalf miljoen kiezers niet meer gehoord. Velen zullen nooit meer gaan stemmen en enkelen zullen radicaliseren.

Democratie staat of valt bij helderheid, bij faire omgang, bij een pers die geen politiek bedrijft maar beschrijft, en bij journalisten die een afspiegeling vormen van de bevolking. Het laatste half jaar heeft Nederland veel schade opgelopen, ja, ook door het beschamende geklungel van de LPF, maar meer nog door blinde journalistieke wraakzucht.

    • P.F. Dijkman