Omzet Nokia verrast

Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, heeft in het derde kwartaal zijn omzet voor het eerst in vijftien maanden weer zien stijgen. De winst is in die periode ruim verdriedubbeld. Dit heeft het Finse concern vanochtend bekendgemaakt.

De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 610 miljoen euro, vergeleken met 186 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit was beter dan gemiddeld door analisten werd verwacht. De kwartaalwinst per aandeel bedroeg 13 eurocent vergeleken met 3 cent een jaar geleden.

De omzet is ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar met 2 procent gestegen tot 7,2 miljard euro. De beurskoers van Nokia steeg vanochtend met bijna 8 procent tot 16,21 euro per aandeel na bekendmaking van de resultaten.

Nokia verklaarde dat zijn wereldwijde marktaandeel in het derde kwartaal is gestegen en dat het in het vierde kwartaal ,,substantieel'' verder zal stijgen. Concurrenten als Ericsson en Motorola kampen op dit moment met financiële problemen. Nokia houdt vast aan de verwachting dat het dit jaar 400 miljoen mobieltjes zal verkopen.

Het Amerikaanse Motorola verloor gisteren ruim eenvijfde van zijn beurswaarde nadat het de verwachtingen voor het vierde kwartaal en voor 2003 bijstelde. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een omzet van 7,1 miljard dollar in plaats van de eerder voorspelde 7,5 miljard. De omzet zal volgende jaar uitkomen op 27,5 miljard dollar in plaats van 29 miljard.

Afgelopen dinsdag maakte Motorola bekend dat het in het derde kwartaal weer winstgevend is geworden, maar de omzet uit dat kwartaal kwam lager uit dan analisten hadden verwacht.