OM NAAR UIT TE KIJKEN

LITERATUUR

AKO-prijs

Vijf schrijvers zijn genomineerd voor de AKO-literatuurprijs 2002: Paul Claes (De Kameleon), Renate Dorrestein (Zonder genade), Allard Schröder (De hydrograaf), Léon Hanssen (Sterven als een polemist. Menno ter Braak 1930-1940) en Frank Westerman (Ingenieurs van de ziel). Ze zijn aanwezig bij de uitreiking van de prijs op 23 oktober in het televisieprogramma Barend en Van Dorp.

Uitreiking AKO-literatuurprijs 2002. 23 okt. 22u30. RTL4.

MUZIEK

Kreizberg

Yakov Kreizberg, de Russisch-Amerikaanse dirigent die in september 2003 de nieuwe chef-dirigent wordt van het Nederlands Philharmonisch Orkest, staat voor het eerst dit seizoen voor zijn musici. Kreizberg dirigeert onder de titel `Wegdromen' een klassiek-romantisch programma met de Akademische Festouverture van Brahms, het Pianoconcert nr 1 van Mendelssohn en de Symfonie nr 4 van Schumann. Op 22 okt. geeft Kreizberg om 19u30 uur een inleiding op het concert.

NedPho o.l.v. Kreizberg: 21, 22 okt 20u15 uur Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345

POP

Bruce Springsteen

Met zijn heropgerichte E Street Band keert Bruce Springsteen terug naar de gespierde rockmuziek uit zijn gloriedagen. Het aan de slachtoffers van 11 september opgedragen album The Rising wordt bijna integraal uitgevoerd, maar Bruce zou Springsteen niet zijn als er tijdens zijn avondvullende show geen ruimte was voor Thunder Road en Born to run.

22 okt 20u Ahoy, Rotterdam. Res 010-2933300.

THEATER

Popcorn

Theatergroep Zep speelt Popcorn, naar de satirische thriller van Ben Elton (Blackadder, The Young Ones). Een omstreden filmregisseur, gemodelleerd naar Quentin Tarantino, gaat na de Oscaruitreiking naar zijn villa in Beverly Hills terug en wordt daar opgewacht door een moorddadig koppel à la Natural Born Killers. Het geweld dat hijzelf over filmdoek en tv hielp verspreiden, staat nu bij hem in de woonkamer.

Première 17 okt Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 23 okt. Tournee t/m 19 dec. Inl 020-4287517 of www.zep.nu

DANS

Déjà Donné

De Haarlemse Stadsschouwburg onderscheidt zich sinds enige tijd door opvallende buitenlandse dans te programmeren. Vorig jaar stond de bekende Tjechische dansgroep Déjà Donné voor het eerst in Haarlem. Nu keert de groep terug met de komische choreografie Aria Spinta, waarmee de dansers in 1999 doorbraken in Europa.

18 okt Stadsschouwburg Haarlem. Inl 023-5121212/www.theater-haarlem.nl.