Kritiek van oppositie op Balkenende

Premier Balkenende heeft de afgelopen weken een gebrekkige regie gevoerd in zijn kabinet. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP hebben de premier gisteravond op dit punt bekritiseerd in het debat dat volgde op de verklaring van Balkenende dat het kabinet zijn ontslag zou indienen.

Vooral het feit dat de crisisvergadering van het kabinet dinsdagavond, waarbij het kabinet de facto viel, plaatsvond op dezelfde dag van de uitvaart van prins Claus, kwam Balkenende op scherpe kritiek te staan. Ook Verhagen en Zalm noemden dit ,,ongelukkig''.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven is het kabinet verplicht tot ,,een heel groot sorry aan de kiezers''. ,,Balkenende beloofde wederopbouw, maar het werd een puinhoop.'' GroenLinks-leider Rosenmöller zei: ,,Duidelijkheid en daadkracht maakten plaats voor ruzie en rancune en normen en waarden voor macht en macho's.''

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst kon vanmorgen nog niet zeggen wanneer de Tweede Kamer zal worden ontbonden. Daarvoor is een koninklijk besluit nodig. Vanaf het moment dat de Kamer ontbonden is, hebben partijen maximaal 40 dagen de tijd om nieuwe kandidatenlijsten op te stellen, 43 dagen daarna zijn de verkiezingen. Als de Kamer begin volgende week ontbonden wordt het meest waarschijnlijke scenario kunnen de verkiezingen op zijn vroegst op 8 december gehouden worden.

Nu de LPF heeft laten weten niet al in december naar de stembus te willen, omdat de partij nog midden in de oprichtingsfase zit, lijkt een meerderheid van de Kamer een voorkeur te hebben voor verkiezingen in januari.

Vanmiddag zou de Kamer naar verwachting ook spreken over het zogenoemde controversieel verklaren van een aantal onderwerpen. LPF'er Van As liet vanmorgen weten ook de rijksbegroting controversieel te willen verklaren. Minister Nawijn (LPF, Vreemdelingenbeleid en Integratie) stapt op als cruciale onderdelen uit zijn portefeuille controversieel worden verklaard. Hij wil overleg met Balkenende, waarbij een overstap naar het CDA om zijn ministerschap voort te zetten tot de mogelijkheden behoort.