Koersherstel zet door op Damrak

In afwachting van een fors hogere opening van Wall Street vanmiddag, konden de Europese beurzen vanmorgen flink omhoog.

Daarmee zetten de aandelenkoersen hun opmars voort die nu per saldo al ruim een week aan de gang is.

De hogere opening van Wall Street werd voorzien omdat gisteren nabeurs in New York twee belangrijke Amerikaanse bedrijven, computerreus IBM en chipmaker AMD, met meevallende winstcijfers kwamen. In Europa werden derdekwartaalcijfers van Nokia en het Duitse SAP ook al gunstig ontvangen. Het resultaat was een koerssprong in Europa. In Amsterdam was de AEX-index rond het middaguur 4 procent hoger op 346,28 punten.

Verreweg de grootste uitblinker op het Damrak was Getronics, dat er bijna 24 procent bijkreeg op 99 eurocent. Ook andere technologiefondsen zaten stevig in de lift. ASML, dat woensdag nog 15 procent van zijn koers zag verdampen, kwam 15,1 procent terug op 8,08 euro. Ook Philips maakte een groot deel van het verlies van een dag eerder (10 procent) weer goed. Het aandeel werd 8,5 procent meer waard op 16,81 euro.

Buhrmann liftte mee op de goede resultaten van zijn Amerikaanse concurrent Office Depot en steeg 13 procent naar 3,56 euro. Alleen Wolters Kluwer en Heineken moesten iets inleveren met 0,5 en 0,7 procent.

Ook elders in Europa was de stemming gunstig. De beurs van Londen was aan het eind van de ochtend 2,5 procent hoger. Parijs stond toen op een winst van 4 procent en Frankfurt was zelfs 4,7 hoger. Nokia steeg met 7 procent, en concurrent Ericsson, dat morgen met cijfers komt, liep zelfs 13 procent op. Voor het Duitse Infineon stond er een koerssprong op de borden van 15,3 procent. De chipmaker stond daarmee een na hoogste in de Duitse beursindex.

De eerste plaats in Frankfurt was gereserveerd voor SAP, met een winst van 21 procent. Deze softwareonderneming maakte donderdag een sterke winststijging bekend. Dat SAP zijn omzetraming wegens de onzekere politieke en economische situatie heeft ingetrokken, deerde beleggers niet.

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een deel van de winst die in de ochtendhandel was opgebouwd, verspeeld. De Nikkei-index ging uiteindelijk met 75,01 punten, een kleine procent, omhoog tot 8.959,88.