Israël waarschuwt Libanon over water uit grensrivier

Israël heeft Libanon gisteren nog een keer gewaarschuwd dat het zich het recht voorbehoudt om zijn waterbronnen te verdedigen. De waarschuwing van minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres kwam even voor Libanon extra water begon te pompen uit een rivier in het zuiden van het land die ook Israël van water voorziet. Peres zei in het parlement dat Israël geen eenzijdige maatregelen zal tolereren, en daarbij het internationaal recht aan zijn zijde weet. De Libanese fundamentalistisch-shi'itische organisatie Hezbollah heeft gewaarschuwd ,,binnen seconden'' te zullen terugslaan in het geval van een Israëlische aanval.

De plechtigheid die de openstelling van een nieuw pompstation aan de rivier de Wazzani omlijstte werd bijgewoond door de Libanese president Emile Lahoud en verscheidene ministers en vertegenwoordigers van Rusland en de Europese Unie. De laatsten hebben zich samen met Amerikaanse deskundigen de laatste weken ingespannen over een compromis te vinden in het conflict tussen Israël en Libanon over het gebruik van het water van de Wazzani. Ook woonden duizenden juichende dorpelingen de feestelijkheden bij. Het nieuwe pompstation werd zwaar bewaakt.

De Wazzani is de belangrijkste zijrivier van de Hasbani die zich in Israël bij de Jordaan voegt die weer het meer van Tiberias voedt, het belangrijkste zoet-waterreservoir van Israël. Libanon wil extra water pompen uit de Wazzani om de uitgedroogde omgeving te bevloeien. Het zegt dat het volgens het internationaal recht de hoeveelheid water die het wil gebruiken – maximaal vier miljoen kubieke meter water extra – uit de rivier mag pompen. Nu pompt het zeven miljoen kubieke water uit de rivier. Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties schendt Libanon inderdaad geen internationale overeenkomsten. Wel suggereert het rapport dat het conflict langs diplomatieke weg moet worden opgelost.

Vorige maand zei de Israëlische premier Ariel Sharon volgens de Israëlische media dat de waterkwestie een casus belli – grond voor oorlog – vormt. De Verenigde Staten oefenen echter zware druk op Jeruzalem uit om zich in te tomen. Bemiddelaars, onder wie Amerikaanse experts, hebben gesuggereerd dat Libanon zich zou kunnen beperken tot het pompen van water voor drinkwater voor de dorpelingen in de regio, en niet voor irrigatiedoeleinden. Een oproep van de bemiddelaars om met pompen nog te wachten, heeft Beiroet van de hand gewezen.