Huwelijk `link' voor topman

Een vrijgezellenbestaan is voor een topman in politiek of bedrijfsleven lang beschouwd als extra risico. Chantage op grond van homoseksuele contacten of bordeelbezoek zou voor de hand liggen. De echtscheiding van Ernst & Young-topman Bobrow, en eerder die van Jack Welch, laat zien dat ook aan ongelukkig getrouwde mannen een veiligheidsrisico kleeft.

Want bij de echtscheiding van Richard Bobrow is gevoelige informatie uitgelekt over de overname in 2000 van de adviestak van Ernst & Young door automatiseerder Cap Gemini. Uit documenten die bij de rechtbank zijn gedeponeerd blijkt het accountantsbureau Ernst & Young de adviestak op 4,75 miljard dollar te waarderen. Even later gingen de adviseurs voor 11,3 miljard dollar over naar Cap Gemini. Verder blijkt dat Bobrow in 2001 3,1 miljoen dollar verdiende en een belang van 0,22 procent in Ernst & Young bezat. Het accountantsbureau, dat als particuliere onderneming dergelijke cijfers niet hoeft te publiceren, en Bobrow hebben zich lang verzet tegen de openbaarmaking van deze gegevens.

Behalve de adviestak bleek Bobrow ook de huiselijke bezittingen te laag te schatten. Ex-vrouw Jan wilde de verdiensten van Richard nader bestuderen nadat hij haar 1 miljoen dollar als schikking had aangeboden. ,,Ik had geen idee hoeveel wij bezaten'', aldus de moeder van vier kinderen. Een profijtelijke actie, want de rechter waardeerde het gezinsbezit op 24,5 miljoen dollar en wees haar daarvan 60 procent toe.

Eerder bracht de scheiding van Jack Welch pikante feiten aan het licht. Ook na zijn pensionering bleek General Electric diens appartement in Manhattan (80.000 dollar per maand), zijn huispersoneel en zijn vliegreizen te betalen. Welch, de beroemdste manager van Amerika, wilde ex-vrouw Jane 35.000 dollar per maand betalen. Te weinig, vond zij, en zij onthulde zijn verdiensten.