`Het had zeker 7-0 kunnen worden'

Tevredenheid heerste na afloop in het Oranje kamp, maar er was ook de vraag waarom de doelpuntenproductie in de tweede helft stokte.

Bondscoach Dick Advocaat kon geen verklaring vinden voor het feit dat het Nederlands elftal zijn overwicht op Oostenrijk in de tweede helft niet omzette in meer doelpunten. ,,Een onbegrijpelijke, mentale kwestie. Als we ook na rust het verschil in kwaliteit hadden uitgebuit, was het misschien 7-0, 8-0 geworden. Maar het kost altijd kracht als je voetbalt zoals wij in de eerste helft.''

Dat de uiteindelijke doelpuntenproductie stokte bij 3-0 was volgens Advocaat het enige smetje. ,,We hebben dominant gespeeld. Er bestond een grote bereidheid voor elkaar te werken. Dit elftal had geen zwakke punten. Clarence Seedorf heeft het goed gedaan aan de rechterkant. Vooraf was iedereen er toch van overtuigd dat dit een moeilijke uitwedstrijd zou worden. Daarom vind ik het een uitstekend resultaat.''

Seedorf had na de wedstrijd haast. De Milan-speler moest het vliegtuig halen naar Italië. Hij was zichtbaar tevreden met z'n rentree in het Nederlands elftal. Weg lijken de vervelende ervaringen uit het verleden. Op het EK van twee jaar geleden werd hij nog door de publieke opinie beschimpt voor zijn prestaties in Oranje. ,,Ik ben hier hartstikke blij mee'', glunderde hij. ,,Voor mij is het nu van belang om deze lijn door te trekken.''

In de spits greep Makaay zijn kans. Al zes jaar staat hij in de schaduw van andere spitsen: Bergkamp, Kluivert, Hasselbaink, Van Nistelrooy en Van Hooijdonk. Pogingen van verschillende bondscoaches om van Makaay een rechtsbuiten te maken, mislukten. ,,Het is nu wel duidelijk waar ik het beste tot mijn recht kom'', zei de maker van het derde doelpunt. ,,In de spits en het liefst nog zo diep mogelijk ook. Zo heb ik in Spanje ook altijd gespeeld. En zeg nou niet dat ik beter voetbal dan ooit, want ik heb voor mijn gevoel bij Coruña de eerste twee jaar ook uitstekend gepresteerd. Kluivert laat zich vaker terugzakken om de bal te zoeken. Dat was vanavond in mijn voordeel. Ik speel het liefst op het randje van buitenspel.''

Dat hij bij zijn doelpunt meters buitenspel stond, was hem ontgaan. De treffer werd toegekend omdat arbiter Collina oordeelde dat de bal van een Oostenrijker kwam. Makaay: ,,Het ging allemaal zo snel. Ik heb het niet gezien.'' De elleboogstoot van Hiden heeft hij slechts gevoeld. ,,Ik weet alleen dat ik ineens op de grond lag. Later hoorde dat ik een elleboogstoot heb gekregen.''

De Oostenrijkers uitten zich in superlatieven. ,,Dit is een absoluut topelftal'', was de reactie van bondscoach Krankl. ,,Het Nederlands elftal speelt op een ander niveau dan wij.'' En de Oostenrijkse bondsvoorzitter Stickler: ,,Het Nederlands team is momenteel een van de beste elftallen ter wereld.'' Maar aanvoerder Andreas Herzog voegde eraan toe: ,,Als je Nederland ziet spelen is het voor mij nog steeds een wonder dat dit elftal zich niet heeft kunnen plaatsen voor wereldkampioenschap van dit jaar.''