GALERIE

Alicia Framis

Tijdens een verblijf in Berlijn hoorde de Spaanse kunstenaar Alicia Framis (1967) het gerucht dat in de wijk Marzahn vrouwen met een donkere huidskleur niet naar buiten durfden omdat skinheads met agressieve honden de straten terroriseerden. Het verhaal vormde de aanleiding voor haar nieuwe project `Anti-dog'. `Anti-dog' is een nieuw merk en bestaat uit een collectie van negen gouden jurken, gebaseerd op beroemde ontwerpen van o.a. Chanel, Dior en Gaultier. Ze zijn geproduceerd in Twaron, een materiaal dat hond-, kogel- en vuurbestendig is. Onlangs hield haar Framis haar eerste modeshow in het Palais de Tokyo in Parijs. De foto's die daar gemaakt zijn, worden samen met de jurken tentoongesteld in de galerie van Annet Gelink.

Anti-dog van Alicia Framis. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 19 okt t/m 23 nov, di t/m vr 11-18u.

Christiaan Bastiaans

Sinds de jaren tachtig reist Christiaan Bastiaans (1951) de aardbol over om, haast als een oorlogsverslaggever, het verborgen wereldleed in kaart te brengen. Hij reisde meerdere malen naar Sierra Leone om verslag te doen van de erbarmelijke leefomstandigheden van kindsoldaten en maakte een documentaire over bewoners van sloppenwijken in India die hun eigen organen verkopen om te overleven. Voor het project `Hurt Models', waar Bastiaans sinds 1998 intensief aan werkt, maakte de kunstenaars een serie video's, foto's, tekeningen en sculpturen rondom thema's als ontheemding en vervreemding.

Hurt Models van Christiaan Bastiaans. Montevideo/Time Based Arts, Keizersgracht 264, Amsterdam. 19 okt t/m 30 nov, di t/m za 13-18u.

Arkadiusz Tomalka

De Poolse schilder Arkadiusz Tomalka (1968), opgeleid aan De Ateliers in Amsterdam, maakt schilderijen waarin letters en woorden centraal staan. In gebroken Engels, Duits of Pools schildert hij zijn eigen teksten, die veelal geïnspireerd zijn door het lezen van poëzie of het kijken naar beeldende kunst en film. De toeschouwer kan Tomalkas schilderijen op verschillende manieren interpreteren. Enerzijds vormen de letters puur abstracte patronen en getuigen zijn doeken van een bewondering voor de modernistische schilderkunst.

Anderzijds doet zijn werk, door de ongelijkmatige manier waarop de letters geschilderd zijn en de boodschap die erin doorklinkt, aan graffitikunst denken.

Schilderijen van Arkadiusz Tomalka. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. T/m 9 nov, wo t/m za 12-17u.

Nederlands keramiek

De komende week vindt in Eindhoven de Week van het Ontwerp plaats, een manifestatie die de hele stad in het teken van vormgeving zet. Galerie Yksi organiseert in dit kader de tentoonstelling `Nieuw Nederlands Keramiek', met werk uit de collecties van verschillende Nederlandse keramiekproducenten. Cor Unum Ceramics uit Den Bosch toont een nieuwe collectie met werken van o.a. Gijs Bakker en Richard Hutten.

De Koninklijke Tichelaar uit Makkum laat zien dat zij naast traditioneel aardewerk en bouwmaterialen ook een designcollectie met werk van bijvoorbeeld Hella Jongerius en Roderick Vos produceert. Het Europees Keramisch Werkcentrum uit Den Bosch presenteert werken van sieradenontwerpers als Ted Noten en Iris Eichenberg.

Nieuw Nederlands Keramiek. Galerie Yksi, Havenstraat 1, Eindhoven. T/m 13 dec, di t/m vr 10-17u30.

Wapke Feenstra

Sinds 2001 werkt Wapke Feenstra aan de collectie SPOT, een oneindige serie prenten van glazen potjes die eens vol conserven zaten en daarna een nieuwe inhoud kregen in het atelier. Restjes vernis, lak en lijm hebben grillige patronen gevormd op de glazen bodems.

Feenstra fotografeerde de gepokte en gemazelde potjes op een lichtbak, waarna ze de foto's op de computer met kleur bewerkte. Op de uitgeprinte versies roepen de spikkels en vlekjes allerlei associaties op: met ogen, kwallen, eicellen en virussen bijvoorbeeld.

SPOT. Prenten van Wapke Feenstra. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. T/m 10 nov, wo t/m zo 13-18u.