EdF moet staat 900 miljoen betalen

De Europese Commissie zal vrijwel zeker eisen dat het staatsbedrijf Electricité de France (EdF) 900 miljoen euro belastingvoordelen terugbetaalt aan de Franse overheid wegens verstoring van de mededinging. Dit blijkt uit de gisteren aangekondigde onderzoeksprocedure van de Commissie.

De Commissie wil ook dat Parijs een eind maakt aan de onbeperkte staatsgarantie voor EdF die insolventie en faillissement uitsluit, omdat het bedrijf hierdoor goedkoper kan lenen dan de concurrentie. Ook moet Parijs stoppen met garanties bij obligatie-emissies, waarvoor geen vergoeding werd gevraagd. De beide garantiemaatregelen bestaan al meer dan tien jaar en zijn daarom volgens de EU-regels `verjaard'. ,,De Commissie zal dan ook niet de terugvordering ervan eisen'', aldus Eurocommissaris Monti (Mededinging).

Dit is anders met de belastingvoordelen voor EdF, die worden aangemerkt als `nieuwe steun'. Het gaat om extra financiële voorzieningen die EdF trof voor vervanging van het hoogspanningsnet, waarvan het bedrijf eigenaar is. Deze extra voorziening is voor de belasting aftrekbaar, waardoor EdF volgens eigen berekeningen van de Franse overheid 900 miljoen euro voordeel genoot. Dit voordeel heeft EdF volgens de Commissie kunnen benutten bij haar buitenlandse expansie ook buiten de elektriciteitssector, waardoor mededinging en handel op de Europese markt is verstoord. Bij andere lidstaten, die hun elektriciteitsmarkt in tegenstelling tot Frankrijk sterk liberaliseerden, bestaat hierover al langer grote irritatie.

De Franse regering krijgt een maand om te antwoorden. Zij reageerde negatief. ,,De zaken die de Commissie heeft onderzocht zijn geen staatssteun'', aldus een officiële verklaring. De Franse Europees Commissarissen Barnier (Regionaal Beleid) en Lamy (Handel) gaven geen steun aan de stappen die hun collega Monti heeft gezet.