Bouwambtenaar van rijksdienst `corrupt'

Een manager van de Rijksgebouwendienst van regiokantoor Haarlem wordt verdacht van corruptie. Hij zou smeergeld hebben aangenomen. De man is vorige week dinsdag op non-actief gesteld.

De parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid is geïnformeerd over de nieuwe verdenking van de Rijksgebouwendienst. Het is de negende ambtenaar die verdacht wordt van corruptie in de bouwaffaires.

Het nieuwe onderzoek wordt in opdracht van justitie gedaan door de inspectiedienst van het ministerie van VROM, waartoe de Rijksgebouwendienst behoort. De ambtenaar was verantwoordelijk voor het beheer van panden.Aanleiding voor het onderzoek was een anonieme tip. De ambtenaar zou een adviesbureau in vastgoed hebben. Die bijbaan zou hij niet gemeld hebben bij zijn werkgever. De affaire staat volgens de Rijksgebouwendienst los van een corruptieonderzoek dat vorig jaar bij de dienst is uitgevoerd. Ambtenaren zouden zijn betrokken bij het maken van verboden prijsafspraken.

Ambtenaren zouden betrokken zijn geweest bij het maken van verboden prijsafspraken met bouwondernemers. Aanleiding tot het onderzoek was een anonieme brief die het toenmalige Kamerlid Leers (CDA) eind vorig jaar doorspeelde aan minister Pronk, die op zijn beurt de recherche inschakelde. Dat onderzoek heeft, volgens de woordvoerder, niets opgeleverd.

De parlementaire enquêtecommissie heeft tijdens de openbare verhoren aandacht besteed aan de Rijksgebouwendienst. Hoofd projectmanagement F. Meijer moest onder meer vertellen waarom dat bij de aanbesteding van een opdracht was afgeweken van de aanbestedingsregels.