Beraad na pinfraude

Betaalorganisatie Interpay wil dat fabrikanten van betaalautomaten extra maatregelen nemen om hun apparatuur te beveiligen. Gisteren is hierover met fabrikanten overleg gepleegd. Directe aanleiding voor het beraad is de vorige week ontdekte pinpas-fraude bij een onbemand tankstation in Veghel.

In die Brabantse plaats zijn meer dan honderd pinpassen gekopieerd via de betaalautomaat op het tankstation. In totaal is voor een bedrag van 170 duizend euro met de passen buitgemaakt. In juni kwam voor het eerst aan het licht dat bankpassen waren gekopieerd. Het ging toen onder meer om een medewerker van een Amsterdams pompstation die betaalpassen achter de balie kopieerde.

Interpay wil in de Veghelse zaak niet spreken van een zwakke plek in het betalingsverkeer. Wel gaat het om een nieuwe vorm van fraude. ,,Hier kunnen we wat mee'', aldus een woordvoerster van de betaalorganisatie tegenover persbureau ANP.

Met de fabrikanten is afgesproken dat bekeken wordt welke extra maatregelen nodig zijn om de onbemande betaalautomaten beter te beveiligen. ,,In sommige gevallen zijn ze al verzegeld of uitgerust met een alarm. Toch denken we aan aanvullende maatregelen'', aldus Interpay. De Utrechtse organisatie is naast de afwikkeling van het betalingsverkeer tevens verantwoordelijk voor de goedkeuring van betaalapparatuur.