Actrice met gratie en verzorgde dictie

De actrice Jeanne Verstraete is vorige week vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vandaag, na de crematie, bekendgemaakt. Ze was de laatste van vier acterende broers en zusters (Mieke, Jeanne, Bob en Guus Verstraete) uit een Vlaamse toneelspelersgezin, dat in de jaren twintig naar Nederland kwam. Ook was ze de moeder van de acteurs Hans en Jules Croiset.

Jeanne Verstraete, de tweede van de vier, ging in 1931 naar de toneelschool en debuteerde bij de Amsterdamsche Tooneelvereeniging van de legendarische Albert van Dalsum. Na de gebruikelijke secretaresse- en dienstmeisjesrollen uit die tijd kwam ze bij het Residentie Tooneel in Den Haag, waar ze opviel door haar gratie en haar klassieke voordracht. Voorts speelde ze in een paar films, waaronder de klassieker Merijntje Gijzens jeugd (1936) van Kurt Gerron.

Intussen trouwde ze met de acteur Max Croiset en kreeg haar twee zonen Hans en Jules. In het begin van de oorlog scheidde ze van hen, en trad in het huwelijk met haar Haagse collega Jacques de Haas, die destijds voorzitter van de door de nazi's ingestelde Kultuurkamer was.

Na de oorlog speelde Jeanne Verstraete weinig toneel meer. Sindsdien was de radio haar voornaamste werkterrein. Ze speelde in vele honderden hoorspelen en sprak tevens commentaarteksten in veel andere radioprogramma`s. Ze was in die jaren veelgevraagd, vooral om haar verzorgde dictie en het fraaie timbre van haar stem. Ook werkte ze mee aan talloze tv-uitzendingen. In de jaren vijftig maakte ze deel uit van een kerngroep van acteurs, die naar het voorbeeld van de hoorspelkern beschikbaar waren voor tv-drama bij alle omroepen. Daarna speelde ze onder meer in populaire series als De kleine waarheid en Dagboek van een herdershond van regisseur Willy van Hemert, die haar vaak de rol van een zorgzame huishoudster liet spelen. De laatste jaren had Jeanne Verstraete zich uit haar vak teruggetrokken.

    • Henk van Gelder