Winst Van der Moolen gedaald

Het effectenhuis Van der Moolen zal naar verwachting in het derde kwartaal 17,2 miljoen euro winst uit gewone bedrijfsuitoefening behalen. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar realiseerde het bedrijf een winst uit gewone bedrijfsuitoefening van 19,2 miljoen euro.

Dat heeft de onderneming vanmorgen bekend gemaakt. Van der Moolen, dat actief is op de Europese en Amerikaanse effectenbeurzen, publiceert zijn definitieve cijfers op 7 november. Van der Moolen boekte in tweede kwartaal van dit jaar nog een resultaat van 16,9 miljoen euro, een daling met 27 procent ten opzichte van het jaar er voor.

Het resultaat komt overeen met de verwachting van analisten. Die waren uitgegaan van een winst uit gewone bedrijfsuitoefening van tussen de 15,8 en 19,9 miljoen euro. Beleggers reageerden vanmorgen niettemin negatief op de cijfers van het effectenhuis. Op een positief gestemd Damrak noteerde Van der Moolen vanmorgen ruim 1,5 procent lager.

De opbrengsten van de Amerikaanse optiebedrijven verbeterden in vergelijking met het tweede kwartaal, maar waren volgens Van der Moolen beperkt negatief. Directievoorzitter F. Böttcher liet in een persbericht weten dat vooral juli een ,,uitstekend handelsresultaat'' heeft laten zien. De gang van zaken in de VS is voor verbetering vatbaar, want ,,ondanks genomen maatregelen'' waren daar nog geen positieve opbrengsten uit de handel in opties en aandelen.

Van der Moolen vindt het nog steeds te vroeg om een voorspelling van de winst voor het gehele jaar te geven. In augustus meldde het concern wel op zoek te zijn naar overnamekandidaten. De afgelopen jaren is het effectenhuis – vooral in Amerika – fors gegroeid door overnames. Het bedrijf zou dankzij een nog onbenutte kredietlijn bij de banken over zo'n 100 à 150 miljoen euro kunnen beschikken om eventuele aankopen te financieren. Op Wall Street is Van der Moolen nu een van de grotere spelers op de beursvloer.