Wil Kleisterlee te veel?

Het Nederlandse technologieconglomeraat Philips is zich onder leiding van Gerard Kleisterlee in rap tempo aan het concentreren op twee activiteiten: halfgeleiders en medische systemen. Die vertegenwoordigen nu 42 procent van de bezittingen van het concern. Het probleem is dat in het derde kwartaal juist bij deze twee bedrijfsonderdelen een operationeel verlies is geboekt van 69 miljoen euro.

Philips was afhankelijk van zijn stabiele divisies voor licht, huishoudelijke apparaten en persoonlijke verzorging om uit de rode cijfers te blijven.

Er is geen ontkomen aan de wisselvalligheid van de markt voor halfgeleiders. De Philips-aandelen zijn dus enigszins een speelbal van de halfgeleiderconjunctuur. Omdat de orders in deze sector slechts 74 procent van de omzet uitmaken, zal de koers nog wel even laag blijven. Maar Kleisterlee heeft de medische divisie door overnames laten groeien. De bezittingen zijn dit jaar met 19 procent toegenomen. Voor lange termijn-beleggers telt vooral of Kleisterlee deze divisie winstgevend kan maken.

Toen hij vorig jaar het roer overnam, beloofde Kleisterlee een rendement van 30 procent op de netto-bezittingen van het concern. Omdat hij de hoeveelheid bezittingen omlaag heeft gebracht door het werkkapitaal en de kapitaaluitgaven te verminderen, lijkt het niet goed mogelijk dat de netto-bezittingen veel verder zullen dalen dan het niveau van 13 miljard euro dat aan het eind van dit jaar bereikt zal worden. Om zijn rendementsdoelstelling te verwezenlijken moet Kleisterlee dus een operationele winst van bijna 4 miljard euro boeken.

Dat lijkt wat veel gevraagd. Het is ruwweg eenderde meer dan Philips verdiende op het hoogtepunt van de technologiezeepbel. Er vanuit gaande dat andere divisies terugkeren naar de marges van het jaar 2000 en als we rekening houden met een herstel van de worstelende divisie voor consumentengoederen, moet de medische-systemendivisie een winstmarge van 14 procent behalen om het concern als geheel 4 miljard euro te laten verdienen, aldus voorspellingen van zakenbank UBS Warburg. Kleisterlee slaagt er wellicht in de medische divisie uit de ziekenboeg te krijgen. Maar het zal niet makkelijk zijn er een toonbeeld van gezondheid van te maken.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly