Wie is waar?

Jos Zandhuis (46) is vanaf deze maand de verantwoordelijke man voor zowel de consultants als het IT-personeel bij Atos KPMG Consulting, het concern dat ontstond na de overname van KPMG door Atos in augustus. De nieuwbakken vice-president Consulting & Systems Integration is geen vreemde voor het bedrijf. Zandhuis kwam in 1981 in dienst bij KPMG en werkte zich op tot bestuursvoorzitter van KPMG Consulting Nederland. Na de overname werd hij lid van de directie van Atos Origin.

,,Mijn verantwoordelijkheid is toegenomen. Behalve 1.000 consultants zitten er nu meer dan 4.000 mensen bij die IT-systemen bouwen'', zegt Zandhuis, die de opvolger is van Wil van Heteren, die per 1 november met pensioen gaat. Zandhuis weet dat hij het druk zal krijgen met zijn nieuwe functie. ,,Er gebeurt erg veel en zowel de IT als de consultancy zit economisch in zwaar weer.'' Het grote aantal werknemers zorgt er waarschijnlijk voor dat de IT de meeste aandacht zal opeisen, zegt Zandhuis. ,,Maar ik heb een goede opvolger die de leiding krijgt over de consultants.''

Die opvolger, en dus de nieuwe bestuursvoorzitter van ATOS KPMG Consulting, is Marten La Haye (48). La Haye, die zal rapporteren aan Zandhuis, kwam in 1991 bij KPMG Consulting, waar hij zich met de IT heeft beziggehouden. Zo begon hij, samen met tien anderen, een implementatiegroep voor software die de bedrijfsprocessen moet verbeteren. Deze groep had succes en groeide uit tot een onderdeel met 130 werknemers. La Haye werd in 1999 benoemd tot chief operations officer binnen de directie van KPMG Consulting Nederland.

De overgang is groot voor een oud-collega van Veldhuis en La Haye. Michael Veltman (54) is overgestapt van het internationale consultancy bureau naar het kleinschalige Publiek Domein, een opleidings- en professionaliseringsorganisatie, waar hij sinds 1 oktober de leiding heeft. Van een bedrijf met vele duizenden werknemers naar een organisatie met twintig mensen in vaste dienst. ,,De mensen kennen elkaar goed en werken heel direct samen'', zegt Veltman. Maar de kleinere opzet was niet de belangrijkste reden om KPMG na veertien jaar vaarwel te zeggen. Bij KPMG gaf Veltman leiding aan het Bureau International Markets en was hij sinds 1998 executive manager voor de publieke sector voor het interim-management. Bij Publiek Domein is hij directeur en volgt Casper Hartman op. ,,Mijn rol hier is heel anders. In deze functie kan ik veel meer van mezelf kwijt en kan ik vernieuwingselementen aanbrengen.''

Ivo Vincente (27) is sinds deze maand associate bij Halder Invest BV, een investeringsmaatschappij in Den Haag. Halder is onderdeel van de Belgische beursgenoteerde investeringsmaatschappij GIMV en richt zich op buy-outs van ondernemingen in de industrie, dienstverlening en handel met een omzet vanaf 25 miljoen euro. Vincente zal bedrijven gaan zoeken die interessant zijn om in te investeren. Op zichzelf niets nieuws, hij deed dit ook al in zijn vorige functie van business analist bij NIB Capital Private Equity. ,,Maar bij NIB waren we meer volgers en deden mee als andere instellingen een investering wilden doen. Bij Halder ben ik veel directer betrokken bij investeringen, we initiëren zelf ook.'' Zat Vincente bij NIB vaak achter zijn bureau, bij Halder bezoekt hij bedrijven en is veel commerciëler bezig. Een groot verschil tussen de twee functies is verder dat Vincente bij Halder op een nationaal vlak bezig zal zijn, waar hij bij NIB ook internationaal opereerde. ,,Maar dat wilde ik juist ook, op het nationale vlak bezig zijn'', zegt Vincente, die eerder actief was voor PriceWaterhouseCoopers in Toronto.

personalia@nrc.nl

    • Heleen de Graaf