Uitvaart is `vlekkeloos' verlopen

De politie heeft gisteren rond de uitvaart van prins Claus zes aanhoudingen verricht. Drie mensen kregen een proces-verbaal wegens belediging van de politie, drie anderen omdat ze een bevel negeerden.

Burgemeester Deetman van Den Haag sprak van een ,,vlekkeloos'' verlopen uitvaart. Hij sprak zijn waardering uit voor alle gemeenteambtenaren en vrijwilliggers die zich de afgelopen dagen hebben ingezet. ,,Het afscheid was indrukwekkend, waardig en ingetogen. De uitvaart is verlopen op een wijze die Den Haag als Hofstad waardig is'', aldus Deetman. Ook burgemeester H. van Oorschot (Delft) is tevreden met het verloop van de dag. Hij noemt de ceremonie ,,indrukwekkend'' en spreekt van een ,,mooie dienst''.

De politie schat dat er circa 40.000 toeschouwers langs de route stonden. Daarvan bevond zich het merendeel in Delft. Op de Markt verzamelden zich 8.500 belangstellenden. Bij enkele ,,mooie plekjes'' langs de route hadden wel wat meer mensen kunnen staan, denkt Van Oorschot achteraf. Door strenge richtlijnen van de Rijksvoorlichtingsdienst kon op bepaalde plekken echter niemand zich verplaatsen binnen de met hekken afgezette stukken.

De Rijksvoorlichtingsdienst kon vandaag nog geen uitspraak doen over de kosten van de uitvaart. In totaal waren gisteren in Delft en Den Haag 3.750 politiemensen op de been, van wie duizend van het korps Haaglanden. Motorrijders van de KLPD en de Koninklijke Marechausee hebben in totaal 157 bussen met bijna 9.000 militairen en 21 bussen met gasten van de koninklijke familie begeleid.

De hulpdiensten hadden in totaal 250 medewerkers langs de route, waar ook dertig hulpposten en veertien ambulances stonden. De gemeente Utrecht had voor deze gelegenheid twee ambulances uitgeleend, Leiden en Rotterdam elk één. Slechts zes toeschouwers moesten zich onder medische behandeling laten stellen: vier personen werden onwel, twee mensen raakten onderkoeld. Drie leden van de erewacht vielen flauw.

In Delft zal tot zaterdag nog worden doorgegaan met het herstel van de stad. Stoepranden worden weer verhoogd, bankjes en verkeersborden teruggeplaatst.