UEFA vindt straf PSV niet zwaar genoeg

De Europese voetbalfederatie UEFA heeft beroep aangetekend tegen de boete van 20.000 euro die PSV kreeg opgelegd na wangedrag van fans tijdens het Champions-Leagueduel tegen Arsenal.

De sanctie werd opgelegd door de tuchtcommissie van de UEFA. Het bestuur van de voetbalfederatie vond de straf te licht. PSV, dat volgende week opnieuw voor een commissie van de UEFA moet verschijnen, wacht de gang van zaken voorlopig rustig af.

Thierry Henry, de donkere Franse aanvaller van Arsenal, kreeg vorige maand in het Philips-stadion vuurpijlen en aanstekers in zijn richting gegooid. Bovendien was hij het mikpunt van racistische uitingen. Supporters maakten oerwoudgeluiden en aapachtige bewegingen. De tuchtcommissie oordeelde op basis van videobeelden dat de overtreders een zeer kleine minderheid vormden van de PSV-aanhang. Bovendien had de Londense voetbalclub geen klacht ingediend. PSV zag geen reden om tegen de straf in beroep te gaan.

De tuchtcommissie van de UEFA is een autonome instantie, maar het bestuur van de UEFA kan vragen nieuw bewijsmateriaal te onderzoeken. PSV is gisteren per brief op de hoogte gesteld van het beroep dat de UEFA zal indienen tegen de beslissing van de Control and Disciplinary Body. De komende dagen zal de aanklager zijn argumentatie voor het beroep schriftelijk moeten verklaren. Op de website van de voetbalfederatie zegt secretaris-generaal van de UEFA Gerhard Aigner dat er reden is om aan te nemen dat de zaak niet volledig onderzocht is en dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Een woordvoerder van de Eindhovense club verklaarde vanmorgen desgevraagd dat PSV voorlopig niets zal ondernemen. ,,Wij horen het wel. Wij hebben er nog geen ervaring mee dat de UEFA in beroep gaat tegen een beslissing van de eigen commissie. Maar het lijkt ons sterk dat ze met extra bewijsmateriaal komen.''

De reactie van het UEFA-bestuur komt in de week na een nieuwe golf van racistische uitingen van verschillende supportersgroepen rondom de Europese velden. Bij de wedstrijd Slowakije-Engeland, het afgelopen weekeinde, waren de donkere Engelse voetballers Heskey en Cole het mikpunt van het Slowaakse publiek. Enkele donkere Engelse voetballers verklaarden niet meer op het Europese vaste land te willen spelen als het racisme niet harder wordt bestreden.