Topman ImClone bekent schuld

Samuel Waksal (55), voormalig topman van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf ImClone, heeft gisteren bekend schuldig te zijn aan bankfraude, obstructie van de rechtsgang en meineed. Hij krijgt mogelijk een celstraf van 65 jaar en een boete van miljoenen dollars. ,,Ik heb vreselijke fouten gemaakt, en ik betreur ten zeerste wat er is gebeurd'', zei Waksal gisteren.

Waksal werd in juni gearresteerd op verdenking van handel met voorkennis. Hij zou eind 2001 vrienden hebben ingelicht om aandelen ImClone te verkopen, vlak voordat het bedrijf kwam met negatief nieuws over zijn experimentele kankermedicijn Erbitux. Het nieuws werd op 28 december, na het sluiten van de beurs, openbaar gemaakt. Het bericht meldde dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had besloten om Erbitux niet te beoordelen voor toelating op de markt. Een strop voor het bedrijf. Waksal had het medicijn altijd als veelbelovend aangeprezen. Het bedrijf had net een samenwerking afgesloten met het Amerikaanse farmacieconcern Bristol-Myers Squibb voor 2 miljard dollar.

Waksal, die in mei is afgetreden als topman van zijn bedrijf, bekende gisteren dat hij vlak voor het uitgaan van het persbericht zijn dochter Aliza had gebeld met het bericht om aandelen ImClone van de hand te doen. Vader en dochter verkochten samen voor 10 miljoen dollar aan aandelen.

Waksal bekende gisteren ook dat hij gefraudeerd heeft met opties, waarvan hij de opbrengst had toegezegd aan een crediteur. Hij gebruikte de opties om een banklening van 44 miljoen dollar veilig te stellen. Via een vervalste handtekening van de bedrijfsraad had hij die lening weten te verhullen.

De officier van justitie meldde dat er nog wordt gekeken naar een aandelenverkoop van 600.000 dollar, op 28 december. Het zou hier gaan om `een dierbare vriend' van Waksal. Ook de verkoop van nog eens 30 miljoen dollar aan aandelen wordt verder onderzocht. De zaak tegen Martha Stewart, goeie vriendin van Waksal en topman van media- en interieurconcern Martha Stewart Living, loopt nog. Stewart verkocht op 27 december bijna 4.000 aandelen ImClone ter waarde van 225.000 dollar. Ze ontkent schuld.