Stuurloze beurs levert winst in

De belangrijkste Europese effectenbeurzen konden vanmorgen nauwelijks richting bepalen, en het Damrak was geen uitzondering. Enerzijds waren er gunstige ontwikkelingen van gisteren, waarbij de AEX-index met 7,7 procent steeg – de grootste sprong sinds 1987. Ook sloot Wall Street, met een winst van 4,8 procent voor de Dow Jones-index zeer positief. Anderzijds waren er tegenvallende cijfers nabeurs van Intel gisterenavond, waar Amerikaanse beleggers nog niet op hebben kunnen reageren.

De beurskoersen op het Damrak liepen de hele ochtend in de pas met de rest van Europa, maar terwijl de indices in Frankfurt en Parijs rond het middaguur nog in de plus stonden, zakte het Damrak weg. Rond het middaguur stond de AEX op een klein verlies van 1,9 procent, op ruim 334 punten.

Intels tegenvaller had vooral invloed op ASML, de chipmachinefabrikant, dat na een enorme stijging gisteren nu weer ruim 11 procent daalde. Philips daalde ook door het Intel-nieuws, maar stond steviger in de schoenen dankzij de eigen derde-kwartaalresultaten die gisteren werden gepubliceerd. Het elektronicaconcern wist de schade te beperken tot een verlies van bijna 4 procent op 16,85 euro. Elders in Europa zakte chipontwerper ARM in Londen 3,4 procent en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics, dat mogelijk een chipfusie aangaat met Motorola, moest 2 procent terug.

Het Britse informatieconcern Reuters duikelde op de Londense beurs liefst 21 procent in koers. Reuters publiceerde een omzetdaling van 7 procent in het derde kwartaal en waarschuwde dat de situatie verder is verslechterd doordat banken en effectenhuizen, die financiële informatie van Reuters afnemen, blijven bezuinigen.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met winst gesloten, maar de beleggers bleven voorzichtig door de teleurstellende resultaten die de Amerikaanse chipgigant Intel nabeurs in New York bekendmaakte. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg 48,14 punten (0,5 procent) tot 8884,87.

Intels kwartaalcijfers zorgden voor een domper in Tokio. In Japan daalden belangrijke chipfondsen als Advantest en Tokyo Electron fors, terwijl exportondernemingen als Mazda, Nissan en Sony wel profiteerden van de rally op Wall Street. De overige beurzen in Azië gaven een gemengd beeld, met geringe koerswijzigingen.