Staking in China tegen ontslag door corruptie

Honderden arbeiders zijn begin deze week de straat opgegaan in de centraal-Chinese stad Xian om tegen hun dreigend ontslag te demonstreren. Het zou gaan om werknemers van een failliet verklaarde fabriek die kleding en lederwaren maakt. Er zouden in totaal 2.800 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

De woede van de arbeiders richt zich op de oorzaak van het faillissement, die vooral wordt gezocht in een slecht en corrupt management van de fabriek. Ook de slechte afvloeiingsregeling voor de ontslagen arbeiders heeft tot grote onrust geleid. Bij de fabriekspoorten hangen spandoeken met teksten als `Maak een einde aan de corruptie, geef ons de fabriekin handen' en `Ik wil eten, ik wil leven'.

De fabriek zou een deel van het fabrieksterrein hebben verkocht aan een projectontwikkelaar voor een bedrag dat ver onder de marktwaarde ligt. Daarmee laadt de directie de verdenking op zich dat degenen die voor de transactie verantwoordelijk zijn, steekpenningen hebben ontvangen voor hun medewerking aan de transactie.

De protesten in Xian volgen op arbeidsonlusten eerder dit jaar in de noordelijke provincie Liaoning, toen demonstranten uitbetaling van achterstallig loon, van pensioenen en van werkloosheidsuitkeringen eisten. Ook bij die onlusten kwam er veel woede over lokale corruptie aan de oppervlakte.