`ST aast op divisie chips van Motorola '

Het Frans-Italiaanse STMicroelectronics, de op twee na grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld, is van plan de halfgeleiderdivisie van het Amerikaanse Motorola over te nemen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

De krant beroept zich daarbij op bronnen bij zowel de Franse als de Italiaanse overheid. ST ontkent het bestaan van het overnameplan. ST is voor ruim een derde in handen van de Franse en de Italiaanse staat via Franse en Italiaanse staatsbedrijven, zoals France Telecom en Finmeccanica.

De overname zou niet alleen een van de grootste Europese overnames zijn van een Amerikaans bedrijf, het zou ook de meest dramatische consolidatie in de halfgeleiderindustrie (chips) tot nu toe zijn, schrijft de Britse zakenkrant. Een industrie die door wereldwijde overcapaciteit wordt geteisterd.

Door de overname zou de omzet van ST bijna verdubbelen van 6,36 miljard dollar tot 11 miljard dollar (11,1 miljard euro) en zou STMicroelectronics (ST) het Japanse Toshiba van de tweede plaats verdringen en achter het Amerikaanse Intel eindigen, dat vorig jaar een onzet behaalde van 23,5 miljard dollar.

ST en Motorola werken al samen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Dat gebeurt in Frankrijk, samen met het Nederlandse Philips. Op de beurs van Parijs opende vanmorgen het aandeel ST met een daling van 8 procent om vervolgens weer enigszins te herstellen. Omstreeks het middaguur stond de koers ruim 2,5 procent lager dan de slotkoers van gisteren.

Juist gisteren maakte Motorola bekend dat het na zes verlieslijdende kwartalen achtereen weer winst maakt. De nettowinst in het derde kwartaal van dit kalenderjaar kwam uit op 111 miljoen dollar. Een jaar geleden was er in hetzelfde kwartaal nog een verlies van 1,4 miljard dollar.

Intel, de grootste fabrikant van halfgeleiders ter wereld, maakte gisteren na beurs bekend dat zijn nettowinst in het derde kwartaal is gestegen tot 686 miljoen dollar. De omzet was vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar vrijwel gelijk gebleven. Beleggers reageerden teleurgesteld.