Saddam slaat record: 100 procent van de stemmen

Het is officieel: de Iraakse president Saddam Hussein heeft de volle 100 procent van de stemmen gekregen in het referendum van gisteren over een nieuwe ambtstermijn van zeven jaar. Bovendien hebben alle 11.445.638 stemgerechtigden, oud en jong, ziek en gezond, ook de moeite genomen te gaan stemmen. Met dit unieke resultaat heeft Saddam de andere leiders in de Arabische wereld achter zich gelaten die hun bewind wel eens door hun bevolking laten verlengen.

,,Dit is een dag van trots, eer en waardigheid nu de Irakezen hun vrije wil hebben uitgedrukt om ja te zeggen tegen de berg van glorie en verhevenheid'', zei Saddams tweede man Izzat Ibrahim vanochtend op een persconferentie in Bagdad. ,,Dit is een unieke manifestatie van democratie die superieur is aan alle andere vormen van democratie, zelfs in die landen die Irak belegeren en proberen het te verstikken'', zei hij.

Izzat Ibrahim doelde kennelijk op de Verenigde Staten, die het referendum vantevoren al als een farce van de hand hadden gewezen. ,,Het is duidelijk niet een heel serieuze dag, niet een heel serieuze stemmming en niemand hecht er enige geloofwaardigheid aan'', zo oordeelde gisteren een woordvoerder van het Witte Huis. Het referendum was vooraf door de Iraakse autoriteiten ook aangeprezen als een mogelijkheid voor de burgers om de VS eens te laten weten hoe zij denken over hun dreigementen het bewind omver te werpen van Saddam Hussein. deze wordt er door Washington van beschuldigd dat hij heimelijk massa-vernietigingswapens verzameld.

Het resultaat was niet helemaal onverwacht (en de viering ervan was tijdens de stemming al begonnen) aangezien Saddam in zijn eerste referendum, in 1995, al 99,96 procent van de stemmen kreeg bij een opkomst van 99,5 procent, en de autoriteiten een beter resultaat hadden aangekondigd.

Daarmee deed Saddam het overigens toen ook beter dan Arabische collegaleiders als de Assads van Syrië, Mubarak van Egypte, Saleh van Jemen en Ben Ali van Tunesië, die allemaal altijd ruim in de 90 procent eindigen. Ben Ali is na Saddam een goede tweede: eerder dit jaar kreeg hij 99,52 procent van de kiezers achter zich in een referendum over een grondwetswijziging die hem in staat stelde nog 12 jaar aan de macht te blijven. De opkomst op die volgens de media ,,uitzonderlijke dag in de geschiedenis van Tunesië'' bedroeg echter slechts 95 procent. Daarmee kan hij in Irak niet aankomen.