Pro-Koerdische partij mag

De belangrijkste pro-Koerdische politieke partij in Turkije mag deelnemen aan de algemene verkiezingen van 3 november. Dat heeft de Turkse Kiescommissie gisteren bepaald. De Kiescommissie had eerder al de deelneming van de Democratische Volkspartij (DEHAP) goedgekeurd, maar de hoogste aanklager had daartegen beroep aangetekend onder verwijzing naar technische criteria.

Een verbod op deelneming door de DEHAP zou hebben geleid tot uitstel van de verkiezingen, omdat de partij op de stembiljetten staat en in het buitenland levende Turken als stemmen hebben uitgebracht bij grensposten. Tevens zou dit de Turkse relaties met de Europese Unie verder hebben belast. Vorige week adviseerde de Europese Commissie nog geen datum vast te stellen voor het begin van onderhandelingen over toetreding tot de EU van Turkije wegens zijn economische en democratische tekortkomingen. Dat laatste geldt onder andere het beleid jegens de Koerdische minderheid. De Turkse regering hoopt dat de EU later dit jaar toch nog met een datum zal komen.

De DEHAP is een samensmelting van de Volks Democratische Partij (HADEP) met twee kleine linkse partijen. De HADEP trok vorige maand haar kandidaten uit de verkiezingen terug uit angst voor een verbod door de autoriteiten die haar verweten een front voor Koerdische separatisten te zijn. Verwacht wordt dat de DEHAP het goed zal doen in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land, maar (evenals de meeste andere deelnemers) niet de kiesdrempel van 10 procent zal halen.