`Pak tax-havens aan'

De overheid moet buitenlandse bedrijven die geld lenen van hun in tax havens gevestigde `moeders' straks uitsluiten van bepaalde belastingvoordelen. Dat bepleiten fiscalisten uit het Nederlandse bedrijfsleven bij het ministerie van Financiën.

Nederland staat een stevige belastingtegenvaller te wachten, waarvoor Nederlandse bedrijven vrezen straks op te draaien. Want het Europese Hof van Justitie zal waarschijnlijk eind dit jaar toestaan dat voortaan ook buitenlandse ondernemingen met een financieel kantoor in Nederland de rentekosten van hun buitenlandse deelnemingen mogen aftrekken van de winstbelasting. Nu mogen alleen Nederlandse bedrijven dat.

Volgens uitlatenfabrikant Bosal – hoofdkantoor in België – dat een proces aanspande tegen de Nederlandse staat, is dat laatste in strijd met het Europese vrije verkeer van personen, goederen en diensten.

Als het Europese Hof straks Bosal in het gelijk stelt en Nederland zijn fiscale regime moet verruimen, kost dat de staat in eerste instantie 2,2 miljard euro, en structureel 1 miljard euro. In deze krappe economische tijden vindt Financiën het onverantwoord dat tekort voor eigen rekening te nemen. Daarom wil Financiën straks de aftrekbaarheid voor zowel Nederlandse als buitenlandse bedrijven schrappen. Nederlandse banken, verzekeraars en het midden- en kleinbedrijf vrezen daar de dupe van te worden.

De Nederlandse fiscalisten stellen daarom voor om de buitenlandse bedrijven die straks zullen profiteren van de verruiming aan te pakken. Financiën heeft het alternatief niet afgewezen, maar heeft naar verluidt problemen met aan te tonen dat het ook budgettair kan. Ook het opnemen van een definitie van tax-havens stuit op bezwaren, melden ingewijden.

DEELNEMINGEN: pagina 20

    • Egbert Kalse