Opvallend vonnis Afghaanse bandiet

Een rechtbank in Afghanistan heeft gisteren de vroegere leider van een bende struikrovers tot de doodstraf veroordeeld wegens de moord op tientallen mensen, onder wie drie van zijn vrouwen en vijf van zijn kinderen. Het voltrekken van het doodvonnis, waartoe president Karzai nog moet instemmen, zou de eerste keer zijn sinds de Talibaan vorig jaar werden verdreven uit Afghanistan.

De veroordeelde misdadiger, Abdullah Shah, die gisteren geboeid voor de rechtbank verscheen, zei onschuldig te zijn en kondigde aan in beroep te gaan. Hij stond aan het hoofd van een bende die was gelieerd aan de beruchte Afghaanse militieleider Zardar, die op zijn beurt opereerde onder de vlag van de factie van Gulbuddin Hekmatyar.

Als bendeleider verwierf Abdullah Shah (43) zich de bijnaam `De hond van Zardar' wegens zijn gewoonte reizigers te bijten en te doden die weigerden geld te betalen als ze in de buurt kwamen van de stad Sarobi, ten oosten van Kabul. Sarobi stond in de jaren negentig, tot de komst van de Talibaan, onder controle van krijgsheer Zardar. Niet alleen inwoners van de streek waar Shah opereerde, getuigden tegen hem, maar ook zijn vierde vrouw.

Zardar zelf verblijft vermoedelijk in het buitenland. Twee jaar geleden spoorde de BBC hem op in een zuidwestelijke buitenwijk van Londen. Amnesty International riep de Britse regering op onderzoek naar hem te doen. Volgens de beschuldigingen maakte Zardar zich schuldig aan het moorden, verkrachten en martelen van reizigers die hij tot stoppen dwong en beroofde. Ook deden destijds geruchten de ronde dat Zardar ,,een menselijke hond'' had, een `half wilde man', verscholen in een ondergrondse grot, die mensen aanviel, hen beet en zelfs doodde indien ze niet aan de wensen van Zardar voldeden. Kennelijk ging het daarbij om de nu veroordeelde Abdullah Shah.

De factie van Hekmatyar, waarbij Zardar en Abdullah Shah zich hadden aangesloten, was een van de belangrijkste islamitische strijdgroepen in Afghanistan. Het grootste deel van de Amerikaanse en Pakistaanse financiële hulp en wapensteun voor het verzet tegen de Sovjet-bezetters ging naar de partij van Hekmatyar.