Oostenrijks voetbal verkeert in diepe crisis

Gebrek aan goede spelers vormt het grote probleem van het Oostenrijkse voetbal. Oostenrijk, vanavond de tegenstander van het Nederlands elftal, is onder leiding van bondscoach Hans Krankl op zoek naar eerherstel.

De overwinning op Wit-Rusland van afgelopen zaterdag (2-0) wordt door Oostenrijk als een enorme opsteker ervaren voor de confrontatie tegen het Nederlands elftal. Al jaren zijn de voetbalfans in het wintersportland weinig verwend met successen. Maar de zege in Minsk heeft de sombere stemming doen omslaan. Het zelfvertrouwen van het nationale team werd aanzienlijk opgekrikt. ,,We zijn toch niet zo slecht als we dachten'', verklaarde bondscoach Hans Krankl (49) het afgelopen weekeinde.

Vervolgens haastte de voormalige spits van onder meer FC Barcelona en Rapid Wien zich met het oog op het duel met Oranje zijn team weer nadrukkelijk in de rol van underdog te manoeuvreren. ,,Dit wordt niet eens een gevecht tussen David en Goliath, het krachtsverschil is nog veel groter. Mijn collega Advocaat reist naar Barcelona, Milaan en Londen om zijn spelers te bekijken. Ik kom nauwelijks verder dan Wenen'', aldus Krankl, die in 1974 zelf scoorde tegen Oranje in De Kuip door Ruud Krol met bal en al het doel in te schieten (1-1). De bewondering voor de sterren van het Nederlands elftal is groot. Maar vanuit dat respect probeert Krankl binnen zijn team een sfeer te creëren die moet leiden tot een verrassende uitslag.

Daarbij vragen de Oostenrijkers zich wel af of het zin heeft de waarschijnlijk enige spits Roman Wallner met hoge ballen aan te spelen. Het twintigjarige talent van Rapid Wien verschilt in lengte zestien centimeter met zijn directe tegenstander Jaap Stam. ,,Maar zoveel corners zullen we niet krijgen'', vermoedt de onervaren Wallner, ,,en anders heb ik nog wel een paar trucjes achter de hand.''

Gebrek aan kwaliteit onder internationals is de grootste handicap van Krankl, die een jaar geleden de ontslagen Kroaat Otto Baric opvolgde toen het Oostenrijkse elftal in een play-off met Turkije kansloos werd uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap. Krankl, die als clubtrainer bij onder meer Rapid Wien en Austria Salzburg weinig succes had, wilde vanaf zijn eerste werkdag bouwen aan een nieuw team. De routiniers Ivica Vastic (33), Andreas Herzog (34) en Michael Bauer (33) moesten de ruggengraat vormen van het elftal. Vastic ging in de herfst van zijn loopbaan nog wat geld verdienen in Japan en bedankte onlangs voor de nationale ploeg. Het op en neer reizen viel hem te zwaar.

Herzog speelde tegen Wit-Rusland geen hele wedstrijd, maar als invaller bereidde hij wel de tweede treffer voor. De `witte Gullit', zoals hij wordt genoemd, kan op 20 november in het oefenduel met Noorwegen de eerste Oostenrijker worden met honderd interlands achter zijn naam. Dan moet hij wel vanavond tegen Nederland in het veld verschijnen. Bauer (Hamburger SV) was tegen Wit-Rusland een van de betere spelers in een muur van verdedigers. Middenvelder Markus Schopp van Brescia werd in de Oostenrijkse media bestempeld tot uitblinker.

Opvallend genoeg heeft het het Oostenrijkse nationale team ook een voormalige speler van Feyenoord en Excelsior in de gelederen: Volkan Kahraman. Hij kwam naar Nederland voor de jeugdopleiding van Feyenoord. Kahraman is dan ook een van de meest technische spelers van de Oostenrijkse selectie. Hij wil vanavond bewijzen dat Leo Beenhakker als trainer van Feyenoord hem destijds ten onrechte geen contract heeft gegeven. Kahraman deelde in Rotterdam een woning met Henrik Larsson en zegt veel van de huidige Celtic-topscorer te hebben opgestoken.

Behalve een Oostenrijker die lang in Nederland heeft gewoond, maakt ook een speler die drie maanden geleden tijdens het WK nog meetrok met het Turkse elftal deel uit van het team van Krankl. Muhammet Akagündüz heeft Turks bloed in de aderen, maar is in zijn hart een Oostenrijker. De invaller maakte een minuut voor tijd de tweede Oostenrijkse treffer tegen Wit-Rusland.

In zijn zoektocht naar internationals kwam Krankl bij deze categorie spelers terecht. Op clubniveau verkeert het Oostenrijkse voetbal in een diepe crisis. Sturm Graz en Grazer AK haalden in augustus de Champions League niet. FC Kärnten werd in het toernooi om de UEFA Cup in de eerste ronde uitgeschakeld. De landskampioen van vorig seizoen, FC Tirol uit Innsbruck, werd wegens financiële problemen teruggezet naar de derde divisie. Bij gebrek aan talent van eigen bodem halen veel clubs uitgebluste voetballers of spelers van de tweede garnituur uit het buitenland. De Duitse coach Christoph Daum moet Austria Wien weer uit het slop halen. Daum, die in Duitsland op non-actief raakte door drugsgebruik, is in Oostenrijk aan een charme-offensief bezig. Met een rood-witte das volgde hij het nationale elftal naar Wit-Rusland.

Het Nederlands elftal heeft in de voetbalhistorie in Wenen slechts één keer gewonnen: op 20 mei 1978 eindigde een oefenduel in een 1-0-overwinning voor Oranje. In vijf andere wedstrijden in het voormalige Prater-stadion, tegenwoordig Ernst Happelstadion was Oostenrijk sterker. Vanavond zal moeten blijken dat Nederland en Oostenrijk door de jaren heen uit elkaar zijn gegroeid.

    • Erik Oudshoorn