Mannentoren

Kokende mannen blijken graag te willen knutselen. Verlangen zij naar hun jongens-Meccanodoos en het timmerkistje met mini-gereedschap? Vandaag een gerecht voor knutselkoks: een toren gemaakt van aubergine, tomaat, kaas en polenta.

Bereiding: snijd de uiteinden van de aubergines. Snijd de aubergines in plakken van 2 centimeter dik. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een vergiet. Laat ze een half uur staan en druk dan het vocht uit de plakken. Smeer de plakken dun in met olijfolie. Gril de plakken aubergine op een grillpan aan beide kanten. Of gebruik voor het grillen de ovengrill. Het vruchtvlees van de aubergines dient gaar te zijn. Reken op ongeveer 4 minuten per kant. Pas op voor aanbranden. Kook de polenta ongeveer 10 minuten in een halve liter iets gezouten water gaar in een pan met een dikke bodem. Roer de polenta tijdens het koken voortdurend om. Bakt de polenta toch aan de bodem van de pan: schraap deze laag niet los. Stort de polenta op een hittebestendig dienblad met een opstaande rand. De gestorte laag polenta moet circa 1 centimeter dik zijn. Laat de polenta afkoelen. Steek met behulp van een bierglas rondjes uit de polenta. Bestrijk deze rondjes met olijfolie. Grill ze kort aan beide kanten.

Snijd de mozzarella en de tomaten in dikke plakken. Bestrooi de mozzarella met oregano en smeer de plakken tomaat in met knoflook uit de knijper. Nu begint het knutselen. Maak 2 of meer torens. Stapel op elkaar een rondje polenta, een auberginerondje, een plak tomaat en een plak mozzarella enzovoort.

Steek elke toren vast met een satéprikker die naar beneden wordt gedrukt. De torens kunnen niet meer omvallen. Zet de torens in een vuurvaste schaal die in een voorverwarmde oven (200° C) wordt geplaatst. Zodra de mozzarella begint te smelten, kan dit gerecht worden opgediend. Steek eventueel een basilicumtakje-vlag in de toren.

    • Anne Scheepmaker