Mabel Wisse Smit `goede vriendin' Friso

De naaste familie van prins Claus daalde gisteren in de grafkelder van de Nieuwe Kerk af voor een laatste, besloten afscheid van de overledene. Maar wie was die onbekende jonge vrouw die zich bij hen voegde?

Haar naam is Mabel Wisse Smit. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat niet verder dan de verklaring dat zij ,,een goede vriendin van de koninklijke familie'' is die ,,in de laatste ziekteperiode van prins Claus erg betrokken is geweest bij de familie''. Vorig jaar al liet de RVD los dat Mabel Wisse Smit behoort tot de ,,nauwe vriendenkring'' van prins Johan Friso, de middelste zoon van Beatrix en Claus, die vorig jaar opzien baarde door via de RVD te verklaren dat hij niet homoseksueel is.

Mabel Wisse Smit was vorig jaar getuige bij het huwelijk van prins Constantijn, de jongste zoon van Beatrix en Claus, en Laurentien Brinkhorst. Wisse Smit kent de bruid uit Brussel, waar zij beiden werkten. De op 11 augustus 1968 in Pijnacker geboren Mabel Wisse Smit blijkt al even ambitieus als haar vriendin. Ze deed twee studies (politicologie en economie), liep stages bij banken en de VN en was betrokken bij internationale humanitaire organisaties. In 1998 werd ze directeur van het Open Society Institute in Brussel, dat gerelateerd is aan het charitatieve imperium van George Soros.

De aanwezigheid van Mabel Wisse Smit gisteren bij het intieme moment van de koninklijke familie in de grafkelder lijkt nu te bevestigen wat velen al vermoedden: zij is de vriendin van Johan Friso.