Kostuum van Mata Hari naar museum

Het originele danskostuum van de exotische danseres Mata Hari is door het Fries Museum aangekocht. Het kostuum bestaat uit een hoofdtooi en twee metalen bustehouders en is het enige bestaande kostuum van de danseres. De Leeuwarder danseres Maragretha Geertruida Zelle (1876-1917) en vermeend spionne trad er omstreeks 1905 in op in Parijse theaters. Het Fries Museum, dat een Mata Hari-collectie heeft, kocht het tenue van restauranthoudster Joyce Chorney uit Vancouver, die het begin jaren tachtig in Londen op een veiling verwierf. Van Mata Hari zijn vrijwel geen authentieke voorwerpen bewaard gebleven. Na haar terechtstelling werden al haar bezittingen geveild. Het museum bezat alleen een parfumflesje, een servet en twee persoonlijke knipselboeken. Het kostuum krijgt een centrale rol in het in 2004 nieuw in te richten geboortehuis van Zelle in de Leeuwarder binnenstad.