Kippenvel

De ploeg Senegal Mixte herbergt een rijke melange aan nationaliteiten. We tellen één Fransman, één Breton, één Amerikaan, één Hollander, één Senegalees en een coureur uit Kameroen. Equipe Mixte kampt met tegenslag. Ze heeft geen soigneur, geen mécanicien, geen volgwagen (autopech) en vandaar dus geen reservewielen en water.

Dit is niet alles. Kameroen viel, reed lek, maar wist de hoofdmacht tijdens de laatste kilometer te bereiken. Senegal reed lek, en ploeterde 25 kilometer op een lekke band voort. Amerika viel, reed twee keer lek en kwam ten slotte als voorlaatste op een half uur binnen.

Holland reed lekker en stond versteld van de souplesse die nog in de bejaarde benen begraven lag. Holland houdt van warmte, dan groeien zijn benen. Verstandig vond Holland het om, op momenten dat het kippenvel van de hitte op de armen verscheen, de luwte van de groep op te zoeken. Gepaard aan het kippenvel kwam het gevoel dat het hoofd als een ei uit zijn schil barstte.

Het gebruik van het woord kippenvel is niet zonder risico. Kippenvel verschijnt ook bij hoge doses amfetaminen.

Eigenlijk vertrok de groep vandaag drie keer. De eerste keer was er een zeer hoog geplaatst persoon die voor het Palais présidentiel de groep wegvlagde voor het neutrale vertrek. Vijf kilometer later werd er met een vlag gezwaaid vanuit de auto van de koerscommissaris. Na 20 kilometer werd de groep bij het vliegveld tegengehouden, en opnieuw weggevlagd. Ra, ra, wanneer was het Depart Réel? Niet dat het iets uitmaakte, elke vlagging was het teken voor de aanval.

Afrikaanse kilometers die 25 procent langer zijn dan de Europese, asfalt waarin regelmatig een kuil als een krater opduikt, kuddes geiten die schuin oversteken, verkeersopstoppingen op het parcours dit alles stond een gemiddelde van ruim boven de 40 kilometer per uur niet in de weg.

Is de Ronde van Senegal een primitieve ronde? De voltallige karavaan is neergestreken in het Resort Savanna aan de Atlantische kust, waar bij aankomst de van olie glanzende Europese damesbilletjes gracieus om de reetveters welfden.

    • Peter Winnen