Jo Ritzen gaat naar universiteit Limburg

Oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen (PvdA) wordt de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht (UM). De benoeming door de raad van toezicht gaat in op 1 februari 2003.

Ritzen wordt tegelijk voorzitter van het college van bestuur van de transnationale Universiteit Limburg, een samenwerking van de UM met het universitair centrum in Diepenbeek, Belgisch-Limburg.

In beide functies volgt Ritzen zijn partijgenoot Karl Dittrich op. Die heeft, na een mislukte poging om burgemeester te worden in Maastricht, het vice-voorzitterschap aanvaard van het Nationaal Accreditatie Orgaan. Dit in augustus opgerichte orgaan gaat de kwaliteit van alle opleidingen in het hoger onderwijs beoordelen.

De afgelopen vier jaar was de in Limburg geboren Jo Ritzen werkzaam voor de Wereldbank in Washington. Als vice-president Human Development was hij verantwoordelijk voor de ondersteuning van het beleid van ontwikkelingslanden gericht op verbetering van gezondheid, onderwijs en sociale zekerheid.

Tussen 1989-1998 was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in de kabinetten Lubbers III en Kok I. Daarvoor was hij onder meer hoogleraar in Berkeley (USA), Nijmegen, Rotterdam en Madison (USA).

De raad van toezicht en het college van bestuur van de UM zeggen ,,verguld'' te zijn met Ritzen.