Jansons volgt Chailly op als chef-dirigent

De Letse dirigent Mariss Jansons (59) wordt de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat zal het orkest vanmiddag officieel bekendmaken in aanwezigheid van Jansons.

Jansons wordt de opvolger van Riccardo Chailly, die aan het einde van het seizoen 2003/2004 uit Amsterdam vertrekt en in 2005 Gewandhauskapellmeister en Generalmusikdirektor wordt in Leipzig. Chailly krijgt daar de leiding over de symfonische concerten en de operavoorstellingen.

De aankondiging van het vertrek van Riccardo Chailly kwam in januari van dit jaar onverwacht. Chailly zei na zestien jaar voor het Concertgebouworkest ,,op het hoogtepunt'' te willen opstappen. Later werd duidelijk dat er fricties bestonden tussen chef-dirigent, orkestleiding en een deel van de musici. Daardoor kwam het vertrek van Chailly in een negatief daglicht te staan, en dat was precies wat het orkest had willen vermijden na het rumoerige vertrek van Bernard Haitink in 1988.

Dit voorjaar maakte het orkestbestuur na overleg met de Vereniging Het Concertgebouworchest bekend dat Chailly na zijn laatste productie met het orkest in juni 2004, Don Carlo bij de Nederlandse Opera, wordt benoemd tot `dirigent emeritus'. In die hoedanigheid zal hij ook na 2004 in principe twee weken per seizoen bij het orkest te gast zijn.

Dat het Concertgebouworkest al deze zomer met Mariss Jansons werkte aan diens benoeming tot opvolger van Chailly, werd eind augustus in deze krant gesignaleerd. Vanmiddag wordt de benoeming door het bestuur van de Stichting Koninklijk Concertgebouworkest bekrachtigd. Jansons zal zijn chef-dirigentschap van het Concertgebouworkest combineren met een chef-dirigentschap bij het orkest van de Bayerische Rundfunk in München, dat ingaat per september 2003 en waar hij zich deze zomer aan pers presenteerde met het motto `Spreken is zilver, spelen is goud'. Het invullen van twee gelijktijdige chef-dirigentschappen is voor een veelgevraagd dirigent overigens geenszins ongebruikelijk.

Aanvankelijk maakte het Concertgebouworkest kenbaar de voorkeur te geven aan een jonge chef-dirigent. Een jonge chef die lang bij het orkest blijft, is ook de traditie. Willem Kes begon toen hij 28 was, Willem Mengelberg was 24, Eduard van Beinum 31, Bernard Haitink 32 en Riccardo Chailly 35. Toch gaven de orkestmusici al vroeg aan de serieuze en innemende Jansons graag als hun zesde chef te zien.