`Ik ga steeds meer culturele monumenten bezichtigen'

International Jaap Stam zwijgt over zijn problemen bij Lazio Roma, maar zijn zaakwaarnemer zet de procedure voor de ontbinding van zijn contract door.

Zijn eerste antwoord maakt een uitvoerig gesprek al bijna overbodig. Jaap Stam wil niets zeggen over de financiële problemen bij zijn werkgever Lazio Roma. ,,Want anders worden mijn woorden weer verkeerd uitgelegd in de Italiaanse media'', verklaart de Nederlandse international.

Zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel heeft een Italiaanse advocaat de opdracht gegeven het contract van Stam met de Romeinse club te laten ontbinden. De procedure die hiervoor onlangs werd gestart loopt nog steeds. Het kan wel enkele maanden duren voordat een uitspraak wordt gedaan. Maar Stam hoopt tegen de winterstop transfervrij te kunnen vertrekken.

Lazio loopt voortdurend drie tot vier maanden achter met betalen van salaris en premies. ,,En daar hebben wij geen zin meer in'', zegt Van Ginkel. Volgens Stam zijn inmiddels zo'n dertig spelers die niet op tijd hun geld krijgen. Er is echter geen sprake van een collectieve actie. Van Ginkel: ,,Ik kom alleen op voor de belangen van Jaap. Voor het einde van het jaar moet alles geregeld zijn.''

Het bureau World Soccer Consult, waar Van Ginkel op de loonlijst staat, heeft ook geld te goed van Lazio Roma. ,,Wij hebben nog geen cent van de club gezien, maar wel kosten gemaakt in Rome'', stelt Van Ginkel. World Soccer Consult heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen Lazio. ,,De eerste fase daarvan hebben we gewonnen'', aldus Van Ginkel. ,,Er is ons een getekend voorstel gedaan. Daarop hebben wij een rekening gestuurd en die wordt ook weer niet betaald. Onze grote frustratie is dat ze niet duidelijk zijn. Ik heb liever iemand die zegt `je krijgt je geld over een jaar' dan dat er van alles niet wordt waargemaakt. Dat geldt voor Stam hetzelfde.''

Stam staat nog tot 2005 onder contract bij Lazio. Het liefst dient hij die verbintenis uit. De verdediger heeft bij Rome een fraai huis gekocht. Hij en zijn gezin voelen zich daar op hun gemak. ,,Ik ga nu ook steeds meer culturele monumenten bezichtigen'', vertelt Stam. ,,Ik heb in volle bewustzijn de overstap van Manchester United naar Lazio gemaakt, maar ik was nog nooit in Rome geweest.''

Lazio is zeker niet de enige club uit de Italiaanse Serie A die niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Het Italiaanse profvoetbal gaat gebukt onder een schuldenlast van 750 miljoen euro. Door problemen met tv-contracten begon de competitie later dan gepland. ,,Alleen Internazionale, Juventus en AC Milan kunnen het hoofd goed boven water houden'', is het enige wat Stam er over kwijt wil. ,,Aan het aan- en verkoopbeleid merkte ik deze zomer al dat Lazio in geldnood was gekomen. Voor het nieuwe seizoen hield de clubpresident een speech, maar er was volgens hem niets aan de hand. Sportief gezien gaat het gelukkig nog wel redelijk. Na de nederlaag in de eerste wedstrijd hebben we twee keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld.''

Volgens zijn zaakwaarnemer Van Ginkel hoeft Stam zich over de toekomst geen zorgen te maken. ,,Als we bij de rechter gedaan krijgen dat hij transfervrij kan vertrekken, dan komen de clubs vanzelf. Jaap is nog steeds een van de beste verdedigers van de wereld. Hij wil na wat hij bij Manchester United heeft meegemaakt (publiciteit over zijn boek, manager Ferguson wilde van hem af, red.) alleen absoluut niet meer naar Engeland.'' Voor een terugkeer naar Nederland (PSV!) lijkt het nog te vroeg, maar Stam sluit dat op lange termijn niet uit. ,,Nederland zal ooit wel weer in aanmerking komen.''

De 30-jarige Stam wil na het EK van 2004 in Portugal stoppen als international. ,,Op het WK van 2006 zou ik 34 zijn. Dat lijkt me toch te oud.'' Hij heeft inmiddels 46 caps achter zijn naam staan. ,,Dat worden er dus nog wel wat meer. Terwijl ik met dertig aan het einde van mijn loopbaan al tevreden was geweest.''

Hij heeft zich voorgenomen vanavond tegen Oostenrijk vooral te waken voor onderschatting. Stam: ,,Voor de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland zag ik op de tv van mijn hotelkamer hoe moeilijk Frankrijk het met Cyprus had. Ongelooflijk hoe die Cyprioten voetbalden. De onderlinge verschillen in het internationale voetbal worden steeds kleiner.''