Franka Potente

De Duitse ster Franka Potente, die rende in `Lola rennt', rijdt nu in de Hollywoodproductie `The Bourne Identity'.

De Duitse actrice Franka Potente vergelijkt zichzelf wel eens met een kerkorgel. ,,Als ik me verdiep in een personage, denk ik: Franka is op een bepaalde manier gebouwd. Laten we dit naar voren brengen, dat terugduwen en dit weer naar voren brengen. Zo maak ik een nieuwe melodie.'' Een kerkorgel, het is een onverwachte vergelijking voor een actrice die beroemd werd met een film die voor alles jeugdig wilde zijn. Franka speelde Lola in Lola rennt, de film van Tom Tykwer die in 1998 niet alleen Duitsland en Europa, maar ook Amerika veroverde.

Potente's beroemdste kenmerk sinds Lola rennt is haar haarkleur. Haar haar was daarin vlammend rood, en naar verluidt was die kleur in Duitsland opeens net zo'n hit als de film. Potente verfde op de Duitse televisie live het haar van een bekende presentator `Lola-rood'. Potente is sindsdien haar haar blijven verven. Soms lijkt ze het zelfs aan te passen aan de kleur van haar kleding, maar als haar haar rood-zwart gestreept is, draagt ze een pruik.

Potente (Dülmen, Duitsland, 22 juli 1974) speelde (met blond haar) in nog een film van Tom Tykwer, Der Krieger und die Kaiserin (2000), net als Lola rennt een romantische studie van het toeval. Bijzonder in die film is Potente's vermogen om niet te spelen. Ze is in staat haar gezicht volledig blanco te houden, terwijl het toch niet verveelt ernaar te kijken. In die zin is Potente verwant met de Engelse actrice Samantha Morton. Van beide wordt wel gezegd dat ze in stille films hadden kunnen spelen.

Het begin van Potente's filmcarrière lijkt uit een film van Tykwer afkomstig. Potente zat in München op de toneelschool, en werd in het toilet van een café aangesproken door een castingagent. Die ontmoeting leidde tot een hoofdrol in de film Nach fünf im Urwald (1996), die er weer toe leidde dat Tykwer haar castte in Lola rennt. ,,Wat als het die avond geregend had en ik niet was uitgegaan?'' vraagt Potente vaak in interviews.

Lola rennt bracht Potente ook naar Amerika. In 2001 speelde ze een rolletje in Blow, naast Johnny Depp en in Storytelling van Todd Solondz. Nu is ze te zien naast Matt Damon in The Bourne Identity. In die laatste film had haar haar eigenlijk groen moeten zijn, maar de makers veranderden op het laatste moment van gedachten. Nu is het bruin, met nog maar een klein vleugje rood.

    • Bianca Stigter