Ex-top van Rabo opgeroepen als getuige

De ex-bestuurders H. Smits en W. van den Goorbergh van de Rabobank moeten getuigen in de rechtszaak die W. Snippe, oprichter van beleggingsvereniging D'n Anwas, tegen de bank heeft aangespannen.

De Rabobank heeft zich altijd verzet tegen een dergelijk openbaar getuigenverhoor en liet tijdens een eerdere zitting weten dat het oproepen van de recent vertrokken bestuursvoorzitter (Smits) en eveneens opgestapte vice-voorzitter (Van den Goorbergh) niet bedoeld is om nieuwe informatie boven tafel te krijgen. ,,Het verzoek tot het houden van een voorlopig getuigengehoor is uitsluitend ingegeven door de wens de pers daarvan kennis te laten nemen'', aldus het verweer van de Rabobank in september.

De Amsterdamse rechtbank heeft dit verweer echter verworpen en over drie maanden – op 17 januari 2003 – moeten de twee voormalige topmannen getuigen. De Rabobank heeft de affaire rond D'n Anwas al voor ruim 18 miljoen euro geschikt, maar Snippe claimt nog eens 6 miljoen euro. Rabobank en Snippe zijn al jaren in een juridische strijd gewikkeld. Volgens de advocaat van Snippe, H.J. Bos, heeft de bank zich onder meer schuldig gemaakt aan provisiejagen. Volgens Snippe is Smits de juiste persoon om te horen, ,,als baas van Rabobank Nederland kan hij uitleggen waarom het noodzakelijke toezicht ontbrak. Ook rond D'n Anwas heeft hij alles afgehandeld en Smits is dus uitstekend op de hoogte.''

Al eerder moesten Smits, een maand geleden wegens meningsverschillen met de commissarissen opgestapt, en Van den Goorbergh getuigen in een strafzaak die tegen de Rabobank loopt. Rabobank Doetinchem wordt verdacht van frauduleus handelen waardoor beleggers een miljoenenverlies hebben opgelopen.

In een reactie stelt de Rabobank ,,verzoeken om een getuigenverhoor nagenoeg altijd wordt toegewezen. Wij denken echter dat de verhoren van Smits en Van den Goorbergh niet bijdragen aan het bewijs dat Rabobank Doetinchem onzorgvuldig heeft gehandeld. ''