Docuzone put uit tv-aanbod

De jeugddocumentaire begint een erkend genre te worden. De gespecialiseerde festivals IDFA (documentaire) en Cinekid (jeugdfilm) namen enkele jaren geleden samen met het Stimuleringsfonds het initiatief tot het project `Kids & Docs', dat door kinderen geopperde ideeën bewerkt tot scenario's voor een documentaire.De vooronderstelling lijkt dat kinderen vooral documentaires over hun eigen ervaringswereld willen zien. Drie eindresultaten uit verschillende jaren vormen nu een programma van een klein uur in het Docuzone-project.

De films, alle visueel herkenbaar gemaakt voor televisie, zijn niet van gelijke kwaliteit. De beste is Tommie van Boudewijn Koole, waarin een jongen op zoek gaat naar zijn overleden vader, de componist Huub Beurskens, door een aan hem als baby opgedragen partituur te laten vertolken. Platter, want slechts op een realiteitsniveau functionerend filmpje is Juul Bovenbergs Zoeken naar Loedertje over een meisje dat haar poes kwijtraakte tijdens de vuurwerkramp in Enschede. Samuel, veroordeeld tot de beugel van Noud Holtmans gaat voor de verandering niet over de verwerking van een verlies, maar over orthodontie als metafoor van de onmacht van een kind, dat zich aan regels moet onderwerpen. Het knullige gebruik van fictie-elementen doet de documentaire gruwelijk uit de rails lopen.

Dat Docuzone zich in de week van Cinekid werpt op de jeugddocumentaire, is een goed idee, al is de oogst wat mager uitgevallen, kwalitatief en kwantitatief. Vooral doet deze keuze een knieval voor de televisie vermoeden, zowel esthetisch als inhoudelijk. Nog erger is de keuze om in een Docuzone Extra-programma in slechts een van de deelnemende theaters Verliefd op de musical te vertonen. Ook Guus van Waveren en Henk van Gelder, de makers van dit alleraardigste portret van de Nederlandse musicalpioniers Piet Meerburg en Willy Hofman, begrijpen niet wat hun televisieprogramma op een groot doek te zoeken heeft. De enige denkbare reden is dat het geproduceerd werd door Docuzone-beschermheer Kees Ryninks. Op 3 november is Verliefd op de musical al op televisie te zien.

Zoeken naar Loedertje. Regie: Juul Bovenberg. Tommie. Regie: Boudewijn Koole. Samuel, veroordeeld tot de beugel. Regie: Noud Holtmans. In 10 bioscopen.

Verliefd op de musical. Regie: Guus van Waveren. Redactie: Henk van Gelder. In: Kriterion, Amsterdam.

    • Hans Beerekamp