De bruid van James Bond

George Lazenby is de geschiedenis ingegaan als het Australische fotomodel dat er niet in slaagde Sean Connery te doen vergeten in de zesde James Bond-film. On Her Majesty's Secret Service werd in 1970 relatief de minst lucratieve 007-film en in deel zeven, Diamonds Are Forever, maakte Connery zijn eenmalige comeback.

De film zelf is ook een beetje vergeten. Het Filmmuseum ontdekte een redelijk goed bewaarde Amerikaaanse kopie, die ook nog eens tien minuten langer duurt dan de destijds in Nederland vertoonde versie. Drie weken lang is het in Zwitserland en Portugal opgenomen curiosum te zien.

Behalve het houten spel van eendagsvlieg Lazenby en een bijna complete catalogus van alle sporten van de Olympische Winterspelen, zijn er meer dingen opmerkelijk aan de door de op 14 augustus van dit jaar overleden Peter Hunt (editor van de eerste vijf Bond-films) geregisseerde film. Het is het enige Bond-avontuur met een doorlopende verhaalstructuur en een dramatisch einde, wanneer 007 in het huwelijk treedt met zijn grote liefde, gespeeld door Diana Rigg (Emma Peel in de toen immens populaire tv-serie The Avengers of De wrekers). En het was de zwanenzang van de korte tijd later overleden Louis Armstrong, die We Have All the Time in the World zingt. Het allermerkwaardigste is dat het bij het kijken naar Telly `Kojak' Savalas als de kale schurk Blofeld onmogelijk blijkt niet aan Mike Myers in de Austin Powers-serie te denken.

On Her Majesty's Secret Service. Regie: Peter Hunt. Met: George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam.