David achtervolgd door CIA-Goliath

The Bourne Identity is de verfilming van de gelijknamige thriller van Robert Ludlum. Dat boek werd in 1988 verfilmd als miniserie met Richard Chamberlain in de rol van Jason Bourne, de geheim agent met geheugenverlies. In de film wordt die rol gespeeld door Matt Damon. In het begin van de film wordt hij uit zee gevist en het enige waarover hij beschikt is een Zwitsers bankrekeningnummer, verstopt als chipje in zijn dij. Na deze mysterieuze opening gaat de film al snel van actiesequentie naar actiesequentie. Na in Zürich een bezoek aan de bank te hebben gebracht, overreedt hij Marie (Franka Potente) hem een lift naar Parijs te geven. Stukje bij beetje komt zijn identiteit weer terug. Hij mag dan lijden aan amnesia, katachtige reflexen verraden zijn training als CIA-agent. Daar was hij een pion in een geheime operatie die door zijn toedoen misging. Om de operatie niet in gevaar te brengen moet Bourne dood.

Dit gegeven van één man tegen het systeem werkt slim in op de sympathie van het publiek voor underdogs. Regisseur Doug Liman (Swingers, Go) brengt de actie vaardig in beeld. Memorabel is de achtervolgingsscène in Parijs tussen Bourne en Marie in haar kleine autootje en de dure hightech wagens van de CIA, die mooi in het klein de underdog thematiek opnieuw verbeeld. Maar na evenzovele actiescènes begeleid door harde muziek slaat de vermoeidheid toe, en wordt het achteroverleunen bij formulewerk.

The Bourne Identity. Regie: Doug Liman. Met: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox, Julia Stiles. In 69 bioscopen.

    • André Waardenburg