Australië en Indonesië: samenwerken

Australië en Indonesië gaan nauw samenwerken bij het onderzoek naar de bomaanslagen op Bali, waarvan vooral Australiërs het slachtoffer werden.

De Balinese politie zegt na bijna vijftig verhoren te weten welke explosieven zijn gebruikt en hoe de bommenleggers te werk gingen.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, sprak vanmorgen in Jakarta met president Megawati Soekarnoputri en met superminister van Veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono. Downer zei na afloop dat de beide landen een gemengd onderzoeksteam zullen vormen, waarbij zich ook rechercheurs uit de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan en Nederland zullen aansluiten. Australië heeft al 17 man van de Federale Politie (AFP) naar Indonesië gestuurd.

Downer zei ook dat hij geen personen of organisaties wil beschuldigen voordat het gezamenlijke onderzoek naar de toedracht is afgerond. Downer heeft kort na de aanslag gezegd dat deze ,,vermoedelijk'' het werk was van Jema'ah Islamiyah (JI), een netwerk van radicale moslimorganisaties in Zuid-Oost-Azië, dat volgens de Amerikanen banden heeft met het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Minister Yudhoyono zei vanmorgen dat JI ,,een organisatie is in Singapore en Maleisië'', maar dat ,,er onder de leiders Indonesiërs zijn die lang in Maleisië hebben gewoond.'' Hij doelde op de radicale schriftgeleerde Abu Bakar Ba'ashir, die in Midden-Java een koranschool beheert. Yudhoyono: ,,Als er aanwijzingen zijn dat deze Indonesiërs betrokken zijn bij terreurdaden, zullen we zeker wettelijke stappen tegen hen ondernemen.'' Ba'ashir is verscheidene malen door de Indonesische politie verhoord, maar heengezonden.

De woordvoerder van de Indonesische politie, generaal-majoor Saleh Sa'af, heeft verklaard dat zijn collega's in Bali 47 personen hebben verhoord over de bomaanslag en dat op dit moment twee mannen – onder wie een bewakingsbeambte – ,,intensief worden ondervraagd''. Sa'af bevestigde eerdere geruchten dat op de plaats van de ontploffing sporen zijn gevonden van het explosief C-4 (compound 4), een stopverfachtige plastic substantie, die twee jaar geleden is gebruikt in Jemen bij de Al-Qaeda-aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole. C-4 is ook gebruikt bij de nooit opgehelderde bomaanslag op de Filippijnse ambassadeur in Jakarta in 2000. C-4 is oorspronkelijk van Amerikaanse makelij, wordt gebruikt voor militaire doeleinden, maar is te krijgen op de zwarte markt.

Het Indonesische ochtenblad Koran Tempo citeerde vandaag anonieme politiebronnen in Bali, die melden dat de aanslag is uitgevoerd door goed getrainde lieden die twee mini-busjes hebben gebruikt, het ene als autobom en het tweede als vluchtauto. De bom zou op afstand tot ontploffing zijn gebracht. Een `inlichtingenbron' vertelde dat het om acht daders ging: zeven Indonesiërs onder leiding van ,,een man uit het Midden-Oosten''. De politie heeft dat laatste niet bevestigd.