Ajax wil af van belangen buitenland

Ajax wil de financiële belangen in buitenlandse verenigingen afstoten. Mede door een afwaardering op deze bezittingen heeft de club over het vorige seizoen een verlies geleden van 25,8 miljoen euro.

Dit heeft Ajax vanochtend bekendgemaakt. De club, sinds 1998 genoteerd aan de beurs, praat momenteel met geïnteresseerde partijen over een overname van de buitenlandse clubs waarin het een belang heeft en wil voor het eind van het jaar duidelijkheid hierover hebben. De club is onder meer eigenaar van de Belgische club Germinal Beerschot Antwerpen (72,5 procent), de Ghanese club AGS (51 procent) en het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town (51 procent).

Volgens Ajax maken nieuwe regels van de voetbalbond FIFA het onmogelijk om spelers onder de achttien jaar naar de Nederlandse opleiding over te schrijven. Tevens slaagde de club er niet in grip te krijgen op de buitenlandse clubs. Onder meer om deelnemingen in buitenlandse verenigingen mogelijk te maken ging Ajax als enige voetbalclub in Nederland naar de beurs. De club wil wel met de drie verenigingen, die alle verliesgevend zijn, op technisch vlak blijven samenwerken.

Algemeen directeur A. van Eijden benadrukte in een toelichting dat de continuïteit van de club niet in gevaar is. ,,De genomen voorzieningen zijn essentieel om de exploitatie weer gezond te maken en continuïteit te garanderen. Het is niet zo dramatisch als het lijkt. Mede dankzij de beursgang beschikt Ajax, ondanks het record-verlies, nog altijd over een sterke balans.

Ajax waardeert de buitenlandse deelnemingen met 9,4 miljoen euro volledig af en gaat er daarbij van uit dat de verkoop van die belangen niet of nauwelijks iets zal opleveren. Een verkoop van Cape Town noemt Van Eijden het minst dringend, omdat er relatief weinig geld bij betrokken is. De Belgische activiteiten krijgen de hoogste voorrang: die kwamen vorig jaar voor bijna 10 miljoen euro op verlies. Een andere grote factor in het verlies van Ajax zijn de afschrijvingen op de betaalde transfersommen (19 miljoen euro) die slechts ten dele gecompenseerd worden door inkomsten (4 miljoen) uit transfers.

Het operationele resultaat, exclusief afwaarderingen en afschrijvingen, liet in het afgelopen boekjaar (lopend tot 1 juli 2002) een lichte stijging zien, mede dankzij hogere inkomens uit recettes. Het operationele verlies kwam uit op 9 miljoen euro, tegen 11 miljoen euro een jaar eerder. ,,Voor het lopende jaar gaan we minimaal ervan uit dat we in operationele zin quitte spelen'', aldus Van Eijden.

Op de beurs noteerde Ajax aan het eind van de ochtend ongewijzigd op 3,50 euro. Ajax ging in 1998 voor ruim 11 euro naar de beurs.