Achmea grijpt in bij pensioentak

Bankverzekeraar Achmea heeft ingegrepen bij zijn slecht presterende dochter Achmea Pensioenen. De directie is tijdelijk onder curatele gesteld van Gert van Arkel, plaatsvervangend bestuursvoorzitter van Achmea Holding. Van Arkel gaat een bezuinigingsoperatie doorvoeren, die 50 miljoen euro moet opleveren.

Dat heeft een woordvoerder van Achmea gisteren bevestigd. Het is nog onbekend hoe lang Van Arkel zal aanblijven bij de pensioendochter, die pensioenverzekeringsproducten aanbiedt. De saneringsplannen hebben betrekking op de periode 2003 tot 2005. Van Arkel heeft inmiddels consultant McKinsey in huis gehaald om het proces te begeleiden.

De pensioendochter moet vooral kosten besparen door efficiënter te werken, zegt een woordvoerder. Het schrappen van banen is volgens de zegsman niet aan de orde.

Het personeel van Achmea Pensioenen (1800 werknemers) is recentelijk via een videoboodschap, door Van Arkel ingelicht over zijn voornemens. Hij stelde daarbij vast dat Achmea Pensioenen al `enige tijd in moeilijk vaarwater' zit.

,,We kunnen niet alles aan de beurs wijten. Onze slechte financiële positie heeft ook alles te maken met tegenvallende verkoopresultaten en een te hoge kostenontwikkeling'', aldus Van Arkel. De bestuurder van Achmea spreekt van een zorgwekkende situatie omdat het pensioenbedrijf van oudsher een belangrijke bron van inkomsten is voor Achmea.

Het Achmea-concern zelf zit ook in zwaar weer, zo heeft bestuursvoorzitter Paul Overmars het personeel al laten weten. Overmars waarschuwt in het interne bedrijfsblad voor zware reorganisaties indien het commercieel en financieel straks niet beter gaat met de groep.

    • Philip de Wit