24 mensen opgepakt voor fraude met pinpas

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag 24 mensen aangehouden op verdenking van fraude met pinpassen. De mannen kochten bij verschillende tankstations in Brabant grote hoeveelheden sigaretten en telefoonkaarten. Ze betaalden met gestolen en geblokkeerde giropassen.

De mannen opereerden in kleine groepjes. Zij maakten bij verschillende tankstations voor in totaal enkele duizenden euro's buit. Pompbedienden waarschuwden de politie, nadat de verdachten in één keer zestig tot zeventig sloffen sigaretten hadden afgerekend en de hele voorraad telefoonkaarten opkochten.

In Breda probeerde een groep van vier mannen 5.000 euro aan fiches te kopen in het casino. Medewerkers waarschuwden daarop de politie en het viertal werd gearresteerd.

Voor zover bekend zijn slechts in één geval de fraudeurs niet aangehouden. Bij een pompstation in Moergestel kochten vier groepen in een half uur tijd telefoonkaarten en sigaretten. De mannen zouden zich opvallend onzeker hebben gedragen. De pompbediende belde de politie pas toen de klanten al weg waren.

Op het moment dat de verdachten hun slag sloegen, was de Postbank bezig met het verrichten van onderhoudswerk aan de software. Daardoor heeft het computersysteem waarschijnlijk niet gesignaleerd dat de passen waren geblokkeerd.

De verdachten zijn afkomstig uit Brabant en de Randstad en zijn voornamelijk van Somalische afkomst. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in totaal bij de fraude betrokken zijn. Volgens een woordvoerder van de politie Midden- en West Brabant gaat het om een goed voorbereide actie. ,,Dit zijn geen personen die individueel te werk zijn gegaan. Je kunt niet praten van een incidentele zaak. Ergens moet bekend geweest zijn dat de Postbank met onderhoud bezig was.''

Een woordvoerder van de Postbank noemt het ,,wel heel toevallig'' dat de verdachten juist op het moment van het onderhoud aan het werk gingen. De Postbank onderzoekt nog waar de passen vandaan komen.