WHO: forse verhoging prijs pakje sigaretten

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de regeringen gisteren opgeroepen de prijzen van sigaretten en tabak te verhogen met zeker 5 procent boven de inflatie. Voor Nederland zou dat betekenen dat een pakje sigaretten ten minste 8,4 procent duurder zou worden.

De VN-organisatie wil eigenlijk 10 procent bovenop de inflatie. Zij verwijst naar een rapport van de Wereldbank waaruit blijkt dat zo'n prijsverhoging 40 miljoen mensen ertoe zou brengen met roken te stoppen. Miljoenen jongeren zouden besluiten nooit te gaan roken. ,,Zo'n prijsverhoging zou tien miljoen mensenlevens redden. Bovendien zouden negen miljoen mensen in de ontwikkelingslanden niet voortijdig doodgaan'', constateert de WHO.

Als landen echter 10 procent te veel vinden, zou 5 procent een goed begin zijn, aldus de WHO. ,,Verhoging van de tabaksaccijns is een doeltreffende maatregel ten bate van de volksgezondheid, vooral om te voorkomen dat jongeren gaan roken.'' De WHO-lidstaten komen binnenkort bijeen voor onderhandelingen over een anti-rookverdrag.