Voorarrest van Kris J. geschorst

Het Amsterdamse gerechtshof heeft gisteren de voormalige criminele hoofdrolspeler uit de IRT-affaire, de 40-jarige Krishnapersad J., en negen medeverdachten op vrije voeten gesteld.

Kris J. werd vorig jaar nog door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twaalf jaar cel en een miljoen gulden boete wegens grootschalige drugshandel. Hij is volgens de rechtbank en justitie ,,de onmiskenbare leider'' van een criminele organisatie die onder andere 1.200 kilo cocaïne had geïmporteerd. Het gerechtshof besloot gisteren zijn voorlopige hechtenis te schorsen omdat justitie er nog niet in geslaagd is een kroongetuige in Macedonië te horen. Eerder had het hof bepaald dat deze man op verzoek van de verdediging nader moest worden gehoord.

Kris J. en zijn medeverdachten blijven in ieder geval vrij tot april volgend jaar, omdat het hof dan pas verdergaat met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in deze strafzaak. Zijn advocaat C. Korvinus vindt dat er in deze zaak ,,eindelijk sprake is van gerechtigheid''.

De vervolging van Kris J., die begin jaren negentig door IRT-rechercheurs werd gebruikt als criminele informant bij de invoer van grote partijen drugs, was volgens zijn advocaat van begin af aan onrechtmatig. Hij werd vervolgd omdat een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van E. Kalsbeek (PvdA) concludeerde dat hij een dubbelrol had gespeeld als informant. Hij zou zijn samenwerking met de politie hebben misbruikt om stiekem ook 15.000 kilo cocaïne in te voeren. Voor die beschuldiging bleek justitie uiteindelijk geen enkel bewijs te kunnen vinden. Er werd wel bewijs gevonden voor nieuwe drugshandel, waardoor J. toch werd veroordeeld.

Het openbaar ministerie is teleurgesteld over de vrijlating van J.. Justitie gaat er evenwel van uit dat hij uiteindelijk toch zal worden veroordeeld. De voorlopige hechtenis is immers niet opgeheven, maar slechts geschorst. En een verzoek van de verdiging om justitie niet-ontvankelijk te verklaren werd niet ingewilligd. Het openbaar ministerie denkt ook dat het alsnog zal kunnen regelen dat de advocaten de kroongetuige kunnen horen.

Het is in korte tijd de tweede keer dat justitie de vervolging van een belangrijke verdachte in moeilijkheden ziet gebracht door een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Vorig jaar werd justitie door dit hof niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van wapen- en drugshandelaar Mink K. omdat justitie er de schuld van kreeg dat bekend werd dat ook Mink informant was geweest van de politie. Die uitspraak is inmiddels overigens door de Hoge Raad weer ongedaan gemaakt. Het Haagse gerechtshof zal begin volgend jaar de strafzaak tegen Mink opnieuw behandelen.