Van Schendelen ziet niets in bemiddeling

De Rotterdamse hoogleraar R. van Schendelen gaat niet in op een verzoek van LPF-bewindslieden om hun onderlinge ruzies te beslechten. ,,Er valt niets te bemiddelen'', zei hij vanmorgen desgevraagd.

Van Schendelen, die eerder collegeonderhandelingen tussen CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam begeleidde, wordt door LPF-bewindslieden gezien als degene die kan bemiddelen in het conflict tussen minister en vice-premier Bomhoff (Volksgezondheid) en minister Heinsbroek (Economische Zaken). Dat loopt zo hoog op, dat coalitiepartners CDA en VVD waarschuwen dat het kabinet zo niet kan voortbestaan.

Zondagnacht mislukte een poging van de negen LPF-bewindslieden, inclusief Heinsbroek en Bomhoff, om een wapenstilstand te bereiken. Gistermiddag maakte LPF-minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) bekend dat nu de hulp van ,,externe adviseurs'' wordt ingeroepen. Bij de coalitiepartners werd daar met reserve op gereageerd. Premier Balkenende zei gisteren te hopen dat de LPF nu ,,in eigen kring'' kan zorgen dat ,,er snel een oplossing komt''. ,,Het moet afgelopen zijn'', aldus Balkenende. VVD-leider Zalm sprak van ,,een stap in de goede richting'', maar zei cynisch ,,zal wel moeten'' over het vertrouwen dat hij heeft in de uitkomst daarvan. VVD-minister en vice-premier Remkes (Binnenlandse Zaken) baart de situatie ,,de grootst mogelijke zorgen'', zei hij 's middags.

Van Schendelen bevestigt dat hem ,,twee, drie weken geleden'' is verzocht te bemiddelen. Dat gebeurde op individuele titel door staatssecretaris Van Eijck (Financiën). Nu is het te laat, meent Van Schendelen. ,,Als ze nu nog niet doorhebben dat ze bungelen, dan houdt het gewoon op. En als ze het wel zien, dan moeten ze er zelf uitkomen.'' Kamerlid Hoogendijk zei gisteren dat hij VVD-coryfee Wiegel heeft gevraagd te bemiddelen. Wiegel zou hebben geweigerd. Wiegel en Van Eijck waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Hoogendijk noemt de keuze van de bewindslieden voor een bemiddelaar overigens ,,heel zwak''. Zij ,,horen hun problemen zelf op te lossen'', aldus Hoogendijk.